Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Čo je nervová sústava? Úžasný systém, o ktorom sa vie málo

Autor článku: Jana Petrejová 08.07.2024 08:02 Nervovú sústavu tvorí mozog, miecha a milióny neurónov, ktoré sa podieľajú na fungovaní nervovej sústavy. Foto: Pexels.com

Bez nej by sme nemohli normálne fungovať. Neboli by sme schopní reagovať na svet okolo nás, vnímať a chápať určité veci a súvislosti medzi nimi. Ide o zložitý biologický systém, ktorý riadi rôzne funkcie v tele vrátane reakcií na stres a nálady. Aj od neho závisí naše duševné i fyzické zdravie. Nervový systém. Fascinujúci úžasný systém, o ktorom vie mnoho ľudí stále málo. Pritom poznanie a pochopenie toho, ako nervová sústava človeka pracuje, je prvým krokom ku zdraviu, konkrétne k zdravým nervom, ktoré ovplyňujú iné procesy v tele. 

Ako funguje a aké má funkcie v tele?

Ide o dôležitú súčasť ľudského tela. Ako bolo naznačené, stojí za ňou sieť nervových buniek, ktorá zohráva významnú úlohu pri životne dôležitých úkonoch pri prenose a spracovaní signálov medzi mozgom a zvyškom tela. Možno povedať, že nervová sústava je na čele riadiacich systémov organizmu. Bez nej by sme nemohli normálne rozprávať, chodiť, mať určité pocity a nepočuli by sme žiadny zvuk, necítili by sme dotyk nášho najbližšieho človeka a nemohli si vychutnať žiadne dobré jedlo. 

Fakty o nervovej sústave a o tom, čo je jej úlohou v organizme:

  • Prijíma informácie o zmenách vonkajšieho a vnútorného prostredia

  • Tieto informácie triedi, spracúva a vytvára signály, ktoré privádza k výkonným orgánom

  • Usmerňuje činnosť orgánov v tele

  • Má na starosti kontrolu a koordináciu vôľou ovládaných úkonov (chôdza, reč a pod)

  • Taktiež to isté robí aj s mimovoľnými funkciami vrátane dýchania, trávenia a pod

  • Vďaka nej nám naplno fungujú všetky zmysly (hmat, zrak, čuch, sluch, chuť)

Základná jednotka nervovej sústavy

Za všetkými uvedenými schopnosťami je celá spleť nervov, ktoré nám umožňujú ovládať svaly, ktorými následne reagujeme na určité podnety. Čo urobíte, ak sa dostanete do kontaktu s horúcou panvicou? Vašou okamžitou reakciu bude odtiahnutie ruky. To je jeden z príkladov reakcie na podnet. Možno teda povedať, že za všetkým hľadajte nervy, ktoré sa skladajú z nervových buniek, nazývaných neuróny, ktoré sú základnou štruktúrnou a funkčnou jednotkou nervovej sústavy.

Je samozrejmé, že nie je možné pozrieť sa na nervy voľným okom. Ak by ste použili silnejší mikroskop, zrejme by vás prekvapil ich vzhľad. Uvideli by ste jednotlivé zväzky predĺžených nervových vlákien, ktoré sú obalené vrstvou pôsobiacou ako ich ochrana. Ide o myelínovú pošvu, teda tukový obal , ktorý má nielen ochrannú funkciu, ale taktiež prispieva k urýchleniu prenosu nervových signálov. 

Mozog je súčasťou centrálnej nervovej sústavy. Foto: Pexels.com

Stavba nervovej sústavy

Nervovú sústava človeka tvoria 2 funkčné časti:

  • Centrálna (ústredná) nervová sústava - mozog a miecha

  • Periférna (obvodová) nervová sústava - milióny nervov rozvetvených z miechy a spájaných so svalmi alebo receptormi po celom tele

Viac ako 80 miliárd neurónov v jednom orgáne

Hoci by sa o obidvoch častiach nervovej sústavy dala napísať jedna celá kniha, ktorá by bola o ich hlavných úlohách v organizme a hlavných častiach, pozornosti neunikne hlavne mozog a miecha.

Lebečná dutina poskytuje ochranu jednému z najdôležitejších orgánov v tele, teda mozgu. Málokto tuší, z koľkých neurónov sa v skutočnosti skladá. Ak by ste tipovali niekoľko miliónov, ste na omyle. Mozog tvorí približne až 86 miliárd neurónov, pričom u dospelého človeka váži asi 1 500 g. Jeho najväčšou časťou je koncový mozog, ktorú súvisí prevažne s nervovými činnosťami ako je myslenie, pamäť, centrum reči, vedomie a pod. Mozgu môžeme poďakovať za to, ako myslíme a spracovávame informácie a konáme. Miecha sa často prirovnáva k informačnej “superdiaľnici”, po ktorej prejdú signály a komunikácia medzi mozgom a ostatnými časťami tela prostredníctvom periférnej nervovej sústavy. 

Čo sa stane, ak sa poškodia siete nervových buniek?

Akékoľvek narušenie alebo ich poškodenie netreba brať na ľahkú váhu. Hrozí množstvo nepríjemných zdravotných problémov a stavov, ktoré upozornia na dôležitosť zdravej nervovej sústavy. Môže sa narušiť prenos signálov v organizme a vyvolať príznaky periférnej neuropatie. Medzi symptómy patrí znížená citlivosť v rukách alebo chodidlách, mravčenie, svalovú slabosť, zhoršená koordinácia alebo rovnováha. Ide však len o jeden z mnohých následkov poškodenia nervového systému, ktoré vo väčšine prípadov môžu nastať v dôsledku chorôb alebo poranení. Môžu byť lokálne, týkajú sa niektorých častí tela alebo častí mozgu alebo všeobecné, ktoré už zasahujú do celkového fungovania človeka a jeho vnímania. 

Komplikácie, za ktorými môže byť porucha v nervovom systéme:

  • Znížené vnímanie nejakého zmyslu

  • Zmenené správanie  a konanie človeka

  • Poruchy kognitívnych funkcií (napr. pamäť, intelekt)

  • Príznaky spojené s pohybom a svalstvom

  • Psychomotorická retardácia (postihnutie, ktoré je vrodené)

  • Problém s vedomím (jeden z najnebezpečnejších príznakov, ktorý nastáva napr pri krvácaní do mozgu v dôsledku zranenia. Môžu viesť niekedy k smrti. )

Koniec slabým nervom

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, ako podporiť normálne fungovanie nervovej sústavy, spýtajte sa na to svojho lekára. Ten vám najlepšie poradí spôsob prevencie, liečby či zvládania zdravotného stavu. Alebo môžete svojim nervom dopriať prírodný balzam vo forme produktu Zerex Zenaden, vďaka ktorému vás už nič nevyvedie z miery. Podporuje správnu činnosť nervovej sústavy a kognitívne funkcie, za čo môže obsiahnutá valeriána lekárska, vitamín B6 a C. psychickú pohodu a duševné zdravie.

Aminokyselina L-tryptofán zase prispieva k psychickej rovnováhe tým, že sa v krvnom obehu mení na serotonín - hormón dobrej nálady. Ak ho máte nedostatok, hrozí zmena nálady, úzkosti, depresie, podráždenosť a pod. Hoci sa v živote môžete stretnúť so situáciami, ktoré dajú poriadne zabrať vašim nervom, uľahčí vám to Zerex Zenaden, ktorý uvoľní napätie a dá vás viac do pohody. Konečne si budete užívať život so svojimi najbližším bez toho, aby vám do toho zasiahli slabé nervy. 

Zerex Zenaden sa stane vaším balzamom na nervy.



stres nervy psychika zdravie mozog
Magazín arrow
Magazín arrow