Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Cholesterol a hodnoty. Kedy je to v norme?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 04.08.2016 00:00 cholesterol

Aký máte cholesterol? Táto otázka znie pravidelne z úst nášho lekára pri každej preventívnej prehliadke. Cholesterol je neprávom označovaný za najškodlivejšiu tukovú látku v našom tele. Pravdou však zostáva, že je potrebné rozlišovať jednak dobrý (HDL) cholesterol, ako aj jeho zlý (LDL) variant. Aké hodnoty cholesterolu sú v norme a čo je už rizikom pre naše telo a celkové zdravie? Toto a ešte oveľa viac sa dočítate v tomto článku.

Čo je to cholesterol?

Cholesterol je právom označovaný ako primárna zložka (súčasť) ľudského tela. Má prvotnú funkciu pri vytváraní membrán buniek tkanív, je dôležitý pri vytváraní hormónov a napomáha aj tráveniu. Nie je možné ho z tela úplne odstrániť, pretože sa nachádza vo väčšine prijímaných potravín, ako napríklad v masle, vajíčkach, syroch, živočíšnych tukoch. Nehovoriac o tom, že naše telo si ho vytvára aj samo. To, čo je možné, je ovplyvňovať jeho produkciu a akosť rôznymi diétami, či striedmejšou očistou tela. Vrátane diét môžeme obmedzovať tučné a mastné jedlá v potrave, ako aj popíjať menej sladených nápojov a tie nahradiť nápojmi s vyšším príjmom stopových prvkov - najmä horčíka (magnézia).

Cholesterol hodnoty

Zastúpenie tukových látok (aj cholesterolu) v krvi je rozhodujúce a kľúčové len v takom prípade, pokiaľ sa odber krvi zo žily realizuje nalačno, po miernejšom hladovaní maximálne v intervale dvanásť hodín. Ideálne je, ak deň pred odberom neprijímame do tela príliš mastné jedlá. Celkový cholesterol by mal mať u dospelého človeka úroveň do 5,2 mmol/liter. Ľahko zväčšené hodnoty sú na úrovni 5,2 až 6,5 mmol/liter, zvýšená hrozba je pri 6,5 až 7,8 mmol/liter a najvyššia hrozba pre nás je na úrovni nad 7,8 mmol/liter (podľa www.kardioklub.sk).

Priaznivé hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu sú nad 1,3 mmol/liter (naproti tomu sú koncentrácie pod 1 mmol/liter). V prípade „zlého“ LDL cholesterolu platí, že vypočítaná hodnota by mala byť do 3,9 mmol/liter. Mierne riziko je v prípade koncentrácie od 4 do 5 mmol/liter a vyššie riziko je nad 5 mmol/liter. V tomto smere je ešte rozhodujúce, koľko percent z celkového cholesterolu zastupuje práve „dobrý“ HDL. Optimálna úroveň je pri zastúpení viac ako 25 percent. Čím hodnota v percentách klesá, tým narastá riziko (kritická je úroveň pod 20 percent HDL z celkového cholesterolu) (zdroj www.kardioklub.sk).

Aký je slovenský priemer? Priemerná hodnota koncentrácie cholesterolu dospelých v SR je asi približne 6 mmol/liter, čo je považované za príliš vysokú hodnotu, ak k tomu pridáme ešte aj ďalšie rizikové faktory ako sú napríklad hypertenzia (vysoký krvný tlak), zlý životný štýl spojený s fajčením a popíjaním alkoholu.

Rizikové osoby

Problémy s cholesterolom majú a budú mať predovšetkým ľudia s vyššou telesnom hmotnosťou (obezitou), vysokým krvným tlakom, aterosklerózou, tuhí fajčiari a ľudia s nedostatkom pohybu. Výnimkou však nie sú ani chudí ľudia, ktorí preferujú nezdravý spôsob života a tým si zvyšujú úroveň LDL (zlého) cholesterolu, no zároveň znižujú koncentráciu HDL (dobrého) cholesterolu v krvi.

Ako ste na tom vy s hodnotami cholesterolu v krvi? Ak ste si už dávno nezisťovali aktuálne hodnoty cholesterolu vo svojom tele, azda sme vám pripomenuli, aké dôležité je dbať na optimálne hodnoty tejto životne dôležitej látky pre organizmus. A možno sme vo vás vzbudili aj potrebu viac dbať na zdravý životný štýl a svoje.

Tip na záver

Vedeli ste, že existujú doplnky stravy, ktoré dokážu prirodzene znížiť "zlý" cholesterol v krvi? Jedným z nich je aj Dialexin Balance, ktorý okrem podpory normálnej hladiny cholesterolu znižuje chuť na sladké a podporuje optimálnu hladinu cukru v krvi.

Dialexin Balance je vytvorený na podporu normálnej hladiny cukru v krvi a redukciu chuti do jedla.



cievy cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow