Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Pijete najradšej čaj vo vrecúškach? Aká je pravda o jeho (ne)kvalite a účinkoch?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.02.2015 00:00 čaj vo vrecúškach

Problematika kvality čajov je v poslednom čase dosť aktuálna. Veď prečo by aj nebola. Predsa sa čaj čoraz častejšie dáva do konfrontácie s ešte stále u mnohých ľudí obľúbenejším nápojom, kávou. Premýšľali ste niekedy nad tým, aký čaj vôbec pijete, obzvlášť ak si ho pripravujete doma z bežných vrecúšok? Aj vy uprednostňujete stále vo svojich domácnostiach práve čaj pripravovaný z vrecúšok? Je práve takýto druh čaju pravým a hodnotným čajom? Je vrecúško čaju vhodné do šálky a na každodenné pitie alebo by ste ho mali radšej hodiť do koša? Odpovede nielen na tieto otázky sa dozviete v nasledujúcich riadkoch nášho článku.

 Aká je skutočná pravda o čaji vo vrecúškach?   

     Rozhodne nie každý čaj vo vrecúšku vždy spĺňa prísne kritériá, ktorým má vyhovovať kvalitný čaj. V súčasnej dobe je veľmi obľúbený práve čaj vo vrecúškach. Sypané čaje sú pomerne zabudnuté a iba veľmi ťažko nájsť zástancu tohto druhu čaju. O listových čajoch ani nehovoriac. Urobiť si čaj z vrecúška je veľmi jednoduché a rýchle, čo u mnohých ľuďoch rozhodlo. Pritom sa málo berie ohľad na to, či práve takto pripravený čaj je zdravý, podporuje imunitu a dodáva telu prospešné antioxidanty, či iné druhy vitamínov, pre telo potrebných látok.

     Pokiaľ si to premietneme podrobnejšie, vrecúško čaju je akoby sitko na čaj. A samotný sypaný čaj uložili do jednotlivých balení (vrecúšok) a zdokonalili šnúrkami. Avšak je tu jeden problém. Samotné vrecúško nie je vždy naplnené čajovými lístkami, ale iba nejakým práškom, ako aj stopkami z čaju. Je to bohužiaľ prach, ktorý najznámejší pestovatelia čajov bežne vyhadzujú na smetiská alebo ho predávajú za lacný peniaz ďalším krajinám. A tie si z toho urobili veľmi výhodný biznis.

    Nemožno však všetky čaje vo vrecúškach hodiť do jedného koša a označiť ich, že sú plnené iba akýmsi nekvalitným prachom. Stáva sa, že výrobcovia používajú klasický sypaný čaj, ale ten je vo veľmi drobnom stave, takže pripomína skôr prach ako kvalitné a zdravé čajové lístky plné prospešných antioxidantov.

Takto jednoducho rozlíšite kvalitný čaj od nekvalitného ...

Test č. 1.  

     Či už zelený čaj, biely, čierny alebo bylinný vo vrecúšku, môžete si urobiť test, ako odhaliť práve kvalitný druh od toho nekvalitnejšieho. Pokiaľ spozorujete na spodku balenia od čaju čajový prach, s najväčšou pravdepodobnosťou boli samotné vrecúška čaju naplnené iba čajovým odpadom. Pokiaľ je škatuľa od čaju čistá, vo vrecúškach by mal byť skutočne kvalitný čaj. To však nie je zďaleká jediný test na kvalitu čaju, ktorý si pripravujete doma.

Test č. 2.  

     Rovnako si môžete doma otestovať aj to, či čaj vo vrecúškach, ktorý často pijete, je prifarbený rôznymi (v súčasnej dobe veľmi obľúbenými) potravinárskymi farbivami. Ako na to? V tomto prípade nechajte vrecúško čaju vylúhovať v studenej vode. Pokiaľ sa veľmi rýchlo sfarbí dohneda, takýto čaj obsahuje farbivá. Alebo pridajte do pohára, či šálky s čajom kus citróna. Pokiaľ nápoj po chvíľke nezíska svetlejšiu farbu, je s najväčšou pravdepodobnosťou prifarbený bežnými farbivami.

Na záver ešte jeden test ... 

     Nechajte vylúhovať, tentoraz čierny čaj v džbáne alebo ešte lepšie v kanvičke. Pokiaľ o pár minút spozorujete na jeho povrchu ľahkú „kožku“, čaj je čerstvý. Pokiaľ táto „kožka“ nie je vytvorená, značí to iba jedno, že čaj je starý, pozbieraný pred viac ako dvoma, či tromi rokmi. Pokiaľ má čaj horkastú chuť a na dne nádob vidíte zrazeniny, takýto čaj určite nepite. Je istotne po záruke a môže vám vo vyšších dávkach spôsobiť prinajlepšom len žalúdočné problémy.

Dá sa to aj inak, ako čajom z vrecúšok ... 

     Pokiaľ chcete mať istotu, že telu dodáte len tie prospešné látky, spoľahnite sa radšej na produkt zdravej medicíny zelený čaj. Prajeme veľa príjemných chvíľ, ktoré nemusia byť zaručene iba so šálkou v ruke. Dnes je to možné aj inak a oveľa efektívnejšími účinkami na samotné zdravie.

 



imunita antioxidant zelený čaj čaj
Magazín arrow
Magazín arrow