Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Čaj je neustále zázračným a liečivým nápojom. Náš tip: Prejdite na sypaný čaj!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 13.03.2015 00:00 čaj

Mnohí ho milujú, iní zatracujú. Reč je o čaji, zázračnom a liečivom nápoji. Avšak toto môžeme tvrdiť len vtedy, ak sa správne rozhodneme pre kúpu kvalitného čaju. Deň čo deň počúvame vôkol nás správy o tom, aký zdravý je čaj, ako môže pomôcť v zime skúšanej našej imunite a aký je účinný v boji so zákernými a nebezpečnými karcinogénnymi látkami často sa nachádzajúcimi v ľudskom tele. V neposlednom rade vie byť skvelým pomocníkom aj pri zhadzovaní hmotnosti napríklad aj v tomto pred jarnom období. Poviete si, že všetky tieto atribúty sú fajn, no ale ako si zadovážiť skutočne kvalitný čaj, ktorý má všetky tieto vlastnosti? Nelámte si hlavu, poradíme vám už dnes ...  

Starý známy „vrecúškový“ čaj ... 

     Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by vrecúškový čaj nepoznal. Všetci sme už v rannom detstve pili práve tento typ čaju a mnohí ho pijú až do dospelosti, nehovoriac o tom, že aj dnes má veľa zástancov. Veď prečo nie, keď je jeho príprava veľmi jednoduchá. Vyberiete vrecko, zalejete vriacou vodou a čaj je hotový. Zostáva už len jeho ochutenie, napríklad cukrom alebo medom, nájdu sa aj takí, čo ho vypijú bez sladidiel. Avšak otázkou zostáva, či toto je skutočne všetko, čo vám čaj ako taký môže ponúknuť. Každý zástanca a milovník čaju chce niečo iné (niečo lepšie) po istom čase pitia tohto nápoja. Tým by mal bať vyšší level v podobe takzvaných sypaných čajov.

Je skutočne cena, čo rozhoduje pri výbere čaju?   

     Zelený čaj, čierny alebo bylinný čaj. Sypaný alebo vo vrecúšku? Poviete si radšej vo vrecúšku, pretože sypaný čaj je príliš drahý a je s ním viac práce čo sa týka prípravy. Toto má byť to pravé, čo má rozhodovať o výbere druhu čaju? Pokiaľ nás budete čítať ďalej, možno sa aj z vás stanú zástancovia čoraz obľúbenejších sypaných čajov.

Čarovnosť sypaného nápoja ... 

     Všetko začína návštevou pravého obchodu so sypaným čajom, kde si môžete prísť vybrať a zakúpiť ten pravý a kvalitný druh tohto druhu čaju. Už po príchode do takéhoto špecializovaného obchodu potešíte jednak svoje čuchové, ako aj zrakové bunky. V konečnom dôsledku aj svoju peňaženku. Nie je pravdou, že sypané čaje sú vždy drahšie, ako tie vo vrecúškach. Treba pamätať na celkové náklady na samotnú prípravu čaju a v súvislosti s tým aj na množstvo opakujúcich sa príprav z jednej dávky čaju.

Prekvapenie v podobe množstva čaju ... 

     Zvyčajne stačia iba dve kávové lyžičky, respektíve dno čajového sitka. Sú to podstatne menšie dávky ako pri starých známych vrecúškach (niekedy dvoj, inokedy až trojnásobne menšie množstvo). V každom prípade, personál kvalitného obchodu vám vždy poradí a presne povie, aké dávkovanie pre konkrétny druh čaju.

Chuť je rozhodujúca ...    

     Po zhruba troch minútkach lúhovania samotných lístkov čaju (samotné lúhovanie sa rovnako môže líšiť druhom čaju) je čas okúsiť pripravený nápoj. Garantujeme vám, že na túto príjemnú a lahodnú chuť dlho nezabudnete. Výhodou je, že takýto čaj je chutný na pitie aj bez dodatočného sladenia, takže je viac než isté, že postupom času znížite aj dávky rafinovaného bieleho cukru, ktorý vám tak škodí v prípade zvýšenej telesnej hmotnosti. A navyše, doprajete svojmu telu celý rad prírodných a prospešných antioxidantov, nie chemických látok a konzervantov, ako je tomu pri klasickom čaji.

Tipy na „jednoduchší“ prechod k sypanému čaju ... 

  • Ako prvé si čaj skúste, až potom si kúpte väčšie množstvo.
  • Pričuchnite si k čajovým lístkom. Prekonajte sa a skúste to. Každý predajca vám rád vyhovie.
  • Vždy sa na všetko pýtajte, aj na samotný postup prípravy.
  • Zadovážte si dózu na čaj. Nenechávajte čaj v papierových vreckách, pretože je veľmi citlivý na rozličné vône (pachy).
  • Zabudnite na kúpu čajov v obchodoch s potravinovým sortimentom.
  • Dobré by bolo vytipovať si svoju predajňu na čaje a navštevovať ju pravidelne. Iba takto získate dobrý vzťah aj s personálom, ktorý vám môže zakaždým pomôcť, ak si nebudete vedieť rady.

Teraz zostáva už len zapriať „na zdravie“ a užiť si relax pri šálke skutočne kvalitného čaju, pokiaľ už viete, ako správne na to!   FOTO: http://www.maofeng.cz/



antioxidant čaj sypaný čaj vrecúškový čaj nápoj
Magazín arrow
Magazín arrow