Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Bolesť brucha pod rebrami: Príznak ochorenia alebo neškodný problém?

Autor článku: Jana Petrejová 10.05.2024 08:04 Nepodceňujte bolesť brucha pod rebrami, môžu signalizovať vážnejší problém. FOTO: Pexels.com

Príčiny bolesti brucha pod rebrami

Bolesť brucha v strede pod rebrami môže signalizovať viacero zdravotných problémov. Niektoré z nich sú neškodné, no ohlásiť sa môžu aj vážnejšie stavy. 

Čo môže spôsobiť bolesť žalúdka pod rebrami:

  • Traumatizujúce zranenie

  • Prílišné namáhanie a napätie svalov

  • Zápal väziva

  • Úzkosť

  • Dôsledok neznámej chronickej bolesti

  • Rakovina

  • Zápal žlčníka

Ak je za tým nejaké zranenie, obvykle sa objavia aj iné zdravotné komplikácie. Napríklad v prípade zlomeniny rebier môžete pocítiť ťažkosti s dýchaním. To isté môže vyvolať pomliaždenie pľúc a akékoľvek vnútorné zranenie v tejto oblasti. Bolesť brucha v strede pod rebrami môže signalizovať aj zápal spojív alebo sa za tým skrýva znak systematickej choroby vrátane autoimunitných ochorení, napr. fibromalgye. 

Bolesť brucha pod rebrami v strede býva taktiež znamením zápalu spojiva medzi rebrami. Ide o stav s názvom costochondritis, ku ktorému dochádza vtedy, keď sa zapália spojivá rebier s hrudnou kosťou. Ak ste zdvíhali ťažké veci alebo v dôsledku choroby máte za sebou silné dlhotrvajúce kašľanie, aj v týchto prípadoch pocítite nepríjemnú bolesť brucha pod rebrami. 

Málokto by to povedal, no bolesť pod rebrami môže byť prejavom niektorých typov úzkostí. Keď pociťujete úzkostlivý stav, sprievodným znakom je bolesť na hrudi, ktorú ucítite až pod rebrami. Nie je teda výnimkou, že za tým môže byť psychický stav.

Za bolesťami brucha pod rebrami sa môže skrývať psychický stav. FOTO: Pexels.com

Kedy navštíviť lekára?

Ak okrem bolesti brucha pod rebrami pociťujete aj ďalšie symptómy ako spomínané ťažkosti s dýchaním, horúčku alebo nevysvetliteľnú stratu hmotnosti, odporúča sa nečakať a zájsť za odborníkom. Navštíviť lekára treba tiež v prípade, ak je bolesť pod rebrami veľmi silná a trvá už niekoľko dní. Mali ste úraz? Môžete mať zlomeninu, o ktorej neviete alebo iné závažné poškodenie v oblasti pod rebrami. Aj v tomto prípade netreba váhať, rýchla lekárska intervencia vás môže zachrániť pred vážnejšími problémami a zabezpečí včasnú liečbu, a tým aj vyššiu šancu na skoré uzdravenie. 

Liečba bolesti brucha pod rebrami

V prvom rade je dôležité určiť príčinu. Ak bolesť brucha v strede pod rebrami spôsobil úraz alebo je za tým zápal svalov, pomôže odpočinok a aplikácia tepla alebo chladu na postihnutú oblasť. Taktiež môžu byť účinné protizápalové lieky alebo analgetiká, ktoré zmiernia bolesť a zápal. Ak je za tým respiračné ochorenie, v tomto prípade nastupujú antibiotiká ako účinná pomoc na daný problém. 

Efektívna pomoc na bolesť brucha

Ak sú za tým tráviace ťažkosti, ktoré spôsobujú bolesť brucha, pomôže vhodný doplnok výživy, ktorý podporí metabolizmus živín, odstráni plynatosť, nafukovanie a žalúdočné bolesti. V tomto prípade sa môžete spoľahnúť na Zerex Enzemax, ktorý svojim prírodným zložením pozitívne vplýva na nadmernú tvorbu žalúdočných kyselín a čistí črevá. Ide o efektívnu pomoc na dlhodobé problémy s trávením, ktoré by mohli narušiť chvíle v kruhu najbližších. Doprajte svojmu žalúdku i črevám bylinkové kúpele, po ktorých budú ako znovuzrodené a jediný zvuk, ktorý sa ozve bude váš smiech a smiech vašej rodiny. 

Zerex Enzemax dá do poriadku nielen zlé trávenie.



brucho bolesť telo bolesť žalúdka
Magazín arrow
Magazín arrow