Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Odborníci radia: 4 tipy, ako prirodzene podporiť imunitu

21.04.2020 00:00 ako-zlepsit-imunitu

Ako môžeme zvýšiť imunitu, aby nám v priebehu života slúžilo zdravie čo najlepšie?

Čo je imunita?

💡 Podľa slovníka Univerzity v Camebridge: Imunita je ochrana proti určitej chorobe alebo ochoreniu konkrétnymi látkami v krvi.

Jedná sa v podstate o odozvu vášho tela na útoky “zvonku”. Rôzne baktérie, vírusy, a ďalšie mikroorganizmy nás deň čo deň obklopujú (nie všetky nás ohrozujú). Keď sú však nositeľmi rôznych chorôb, môžu spôsobovať problémy rôznej vážnosti a hovoríme o nich ako o patogénoch. Do tela môžu vstupovať vzduchom, potravou alebo prostredníctvom poranenia kože.

Z tohto dôvodu je potrebné, aby náš imunitný systém disponoval tými najlepšími zbraňami a dokázal sa proti nim brániť. Systémom myslíme celý komplex funkcií, ktoré sa spustia, keď je telo vystavené patogénom. Môže byť:

  1. vrodený - je zdedený a aktívny od momentu narodenia dieťaťa,
  2. získaný - s pomocou vrodeného imunitného systému pomáha tvoriť protilátky, ktoré predstavujú ďalší stupeň ochrany. 

💡 Takto sa imunita mení s vekom

S pribúdajúcimi rokmi sa schopnosť obranných imunitných reakcií znižuje, čo má za následok fakt, že starší ľudia sú viac náchylní na rôzne ochorenia. Predovšetkým infekcie a rakoviny. 

Ako zlepšiť imunitu u detí, dospelých, tehotných žien a starých ľudí?

✅ Ako zlepšiť imunitu detí?

Kvalitné zloženie stravy je prvým krokom, vďaka ktorému môžete dosiahnuť budovanie silnej imunity u vášho dieťaťa. Potrava s obsahom vlákniny a probiotík by mala byť zložená najmä z ovocia a zeleniny, celozrnných potravín a doplnená dostatkom tekutín. Pozor však na formy cukru. Uprednostnite ten, ktorý sa nachádza v ovocí, nie v koláčoch, či cukríkoch. Baktérie milujúce cukor môžu vytlačiť prospešné baktérie zvyšujúce imunitu.

Pre optimálne fungovanie zdravia detí je potrebných 10 - 14 hodín nepretržitého spánku. Ideálne je vytvoriť si pravidelnosť, kedy má dieťa ísť do postele a kedy by malo vstávať. 

Ukážte deťom vzor a naučte ich čo najviac času tráviť vonku na čerstvom vzduchu. Pohyb, slnko a čas strávený s rodinou, či priateľmi pri hre alebo športe, sú pre imunitu dieťaťa na nezaplatenie. Vďaka slnečnému žiareniu získajú dávku potrebného vitamínu D a pohyb sa postará aj o správnu funkciu hormónov. 

✅ Ako zlepšiť imunitu dospelých?

S dospelými je to veľmi podobné ako pri deťoch. Dôležitý je najmä pravidelný pohyb, či už vo forme cvičenia, turistiky alebo prechádzok. Netreba zabúdať ani na dôležitých 8 hodín spánku

⭕ Dospelí sa často potýkajú s nadmerným stresom, preto je dôležité, aby sa naučili zvládať stres a našli si spôsoby, ktoré im od neho pomôžu. Neustály (chronický) stres môže vážne narúšať imunitný systém a celkové zdravie

Strava by mala obsahovať dostatok vitamínov a minerálov, ktoré bojujú proti zápalom a infekciám, vlákninu, vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. 

Tip: Potrebné vitamíny a minerály pre dospelých môžete nájsť aj v prírodnom doplnku výživy Zerex Vitality Complex. Obsahuje komplex vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú funkcií imunitného systému, majú pozitívny vplyv na únavu alebo nervovú činnosť.

✅ Ako zlepšiť imunitu tehotných žien?

Tehotné ženy majú zvýšenú potrebu niektorých látok, ktoré prospejú nielen im, ale aj zdravému vývoju dieťatka. Patrí medzi ne najmä kyselina listová, ktorá by mala byť prijímaná v dostatočnom množstve už pred plánovaným počatím, ovplyvňuje vývoj mozgu dieťatka. Pre zdravý vývoj dieťaťa je tiež dôležitý vápnik, a to kvôli vývoju kostí. Vitamín C podporuje zdravý vývoj placenty a horčík zabraňuje kŕčom. 

✅ Ako zlepšiť imunitu u starých ľudí?

Zostať neustále aktívny aj vo vyššom veku, je jedným z predpokladov zachovania zdravia a imunity. Aspoň tri dni v týždni by mali byť vyhradené príjemnej činnosti, ktorá nezaťažuje, ale splní účel: strečing, tanec, prechádzka, a to v trvaní 30 minút. 

Hoci majú seniori tendenciu jesť menej, v strave by nemali chýbať žiadne dôležité vitamíny a minerály. Mohlo by totiž dôjsť k podvýžive, ktorá by mohla mať za následok práve problémy s imunitou.

 

V nasledujúcom článku sa dočítate viac o vitamínoch, ktoré dokážu bojovať proti zápalom:



ako zlepšiť imunitu
Magazín arrow
Magazín arrow