Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Ako upraviť vysoký cholesterol bez liekov? 14 osvedčených rád, ktoré pomôžu

Autor článku: Jana Petrejová 20.05.2024 08:01 Stavte na zdravú stravu a hladiny cholesterolu pôjdu nadol. FOTO: Pexels.com

Keď sa od lekára dozviete, že máte vysoký cholesterol, treba ihneď konať. Keďže sa výsledky nedostavia ihneď, ale až po niekoľkých týždňoch, nemali by ste čakať. Lieky na vysoký cholesterol sú účinnými pomocníkmi, no výsledok môžete urýchliť zmenami v životospráve. Zdravá strava a pravidelný dostatočný pohyb efektívne znížia hodnoty cholesterolu. Čo však konkrétne robiť, aby ste sa dostali do cieľa, v ktorom budete mať cholesterol na optimálnej úrovni?

Vysoký cholesterol je strašiakom modernej doby. Hoci nemá zo začiatku žiadne príznaky a človeka nič nebolí, je zákerný a zvyšuje riziko vzniku mnohých závažných ochorení. Keď je dlhodobo zvýšený, hrozia srdcové choroby, vrátane infarktu či mozgovej mŕtvice. Na vonkajšie symptómy by ste márne čakali, aj preto je taký zradný. 

Keď sa jeho hodnoty dostanú do výšin, pravdepodobne to má na svedomí nezdravý životný štýl. Na svedomí ho však majú aj iné faktory, ako je cukrovka, obezita, vek nad 40 rokov, každodenný stres či genetická predispozícia. Nech sa človek zaraďuje do akejkoľvek skupiny či rizika, zdravá životospráva ho udrží na uzde. Aj v tomto prípade platí, že zdravie máte vo svojich rukách, ako aj hladinu cholesterolu. 

Pozrite sa na osvedčené babské rady na vysoký cholesterol:

Dajte prednosť rastlinným tukom pred živočíšnymi

Zvýšte celkový podiel všetkých rastlinných tukov vo svojej strave. Odporúča sa používať rastlinné oleje, ako napr. repkový, sójový či olivový olej. Treba si tiež dávať pozor na skryté tuky nachádzajúce sa v pečive, údených výrobkoch a niektorých mliečnych produktoch. 

Zaraďte do jedálnička ryby

Tajomstvo spočíva v omega-3 mastných kyselinách, ktoré obsahujú ryby. Zaraďte ich do jedálnička, ale dajte si pozor na ich množstvo. Stačí dvakrát týždenne, pričom výborný je napr. losos, ktorý chráni cievy a tiež srdce. 

Stavte na určité bylinky

Púpava lekárska, pestrec mariánsky a zemedym lekársky. Liečivé bylinky na cholesterol ukazujú svoju silu. Vynikajú aj inými účinkami, vrátane čistenia krvi a podpory zažívania.

Vysoký cholesterol nemá rád bylinky. Foto: Pexels.com

Zelenina a ovocie majú “zelenú”

Základ jedálnička! Je jedno, či je mrazená alebo čerstvá. V oboch prípadoch prispeje k zníženiu hladiny cholesterolu. Ak si chcete zeleninu tepelne upraviť, vhodné je dusenie na pare alebo varenie. Výborný je karfiol, brokolica, banán či jablko. Ide o kúsky zeleniny a ovocia, ktoré máme k dispozícii počas celého roku. 

Preč so sladkými pokrmami

Cukor je horší ako tuky. Predstavuje vážnejší problém, za čo môže jednoduchý cukor, stimulujúci rýchly vzostup inzulínu. Následkom je zvýšená činnosť enzýmov, ktoré podporujú tvorbu a ukladanie cholesterolu v pečeni. 

Pravidelný pohyb

Vytraste cholesterol z krvi! Najlepší je vytrvalostný šport a akákoľvek kardio cvičenie. Je jedno, či radi beháte, jazdíte na bicykli alebo tancujete. Pri dlhodobej pohybovej aktivite v kombinácii so zdravou stravou je jasné, kam budú smerovať hladiny vysokého cholesterolu. 

Fajčenie neprospieva

Neškodí len pľúcam. Fajčenie má dokonca schopnosť zmeniť hladiny cholesterolu. Výsledkom je vyšší LDL zlý cholesterol a znížený HDL dobrý cholesterol. Tepny sú zúžené a tukové látky sa ukladajú vo zvýšenej miere. 

Dusenie alebo pečenie je lepšie ako vyprážanie

Vyprážané jedlá priam podporujú vysoký cholesterol. Uprednostnite radšej dusenie alebo pečenie. Telo sa vám za to poďakuje.

Schudnite a získajte optimálnu hmotnosť

Ak má pacient index telesnej hmotnosti (BMI) 30 a viac, trpí obezitou. Vtedy má vyššie riziko nezdravej hladiny cholesterolu. Je samozrejmé, že pomôže schudnutie. Ak dáte dole niekoľko kíl, pravdepodobne to mal na svedomí zvýšený pohyb a vyvážená strava. Obe prispievajú k zníženiu cholesterolu. 

Keď schudnete, automaticky pôjde dole aj vysoký cholesterol. Foto: Pexels.com

Zaraďte do stravy celozrnné výrobky a obilniny

Celé zrno má zachovaný endosperm, obsahuje klíčky a otruby, inak povedané, je prirodzeného pôvodu s množstvom zdraviu prospešných látok. Vďaka tomu je jeho konzumácia spokojená s nižším rizikom chorôb vrátane vysokého cholesterolu. To sa však nedá povedať v prípade rafinovaného zrna. 

Dajte si čerstvý cesnak

Ukázalo sa, že cesnak môže znížiť hladinu LDL, teda zlého cholesterolu u niektorých ľudí. Údajne to má na svedomí látka, ktorú obsahuje - alicín. Ten celkovo priaznivo vplýva na ľudské telo a zabráni zvýšenej tvorbe cholesterolu. 

Vychutnajte si domácu paradajkovú polievku alebo omáčku

Paradajky sú známe obsahom lykopénu, ktorý sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Ide o prirodzeného ochrancu pred srdcovými chorobami. Tepelnou úpravou, resp. varením, sa z paradajok uvoľňuje väčšie množstvo lykopénu, preto sa odporúča polievka alebo omáčka než zelenina v surovom stave. 

Strukoviny

V akejkoľvek podobe! Či už je to šošovica, fazuľa, sója alebo hrach. Všetky sú vhodné do stravy, ktorá by mala pomôcť pri problémoch s cholesterolom. 

Používajte olivový olej

Stavte na olivový olej, ktorý je výnimočný svojimi účinkami. Obsahuje vysoké množstvo látky hydroxytyrozol, ktorá okrem iného má priaznivý vplyv na oxidáciu LDL cholesterolu. Oplatí sa mať ho po ruke pri príprave studených jedál, vrátane šalátov. 

Zbohom vysoký cholesterol

Popožeňte cholesterol a jeho hladiny smerom nadol účinným výživovým produktom Zerex Optichol Balance. Nielenže prispieva k znižovaniu hladiny zlého LDL cholesterolu, ale taktiež udrží ideálnu hladinu dobrého HDL cholesterolu. Ak hľadáte ochrancu pred poruchami srdcového rytmu a iných srdcovo-cievnych chorôb, máte ho pred sebou! Poteší sa aj pečeň, obličky a cievy, pre ktoré produkt pôsobí ako účinný čistič. 

Koniec obavám o svoje zdravie vďaka Zerex Optichol Balance a viac strávených chvíľ v kruhu svojej rodiny. Prírodné zloženie rozprúdi krv v žilách a udrží vysoký cholesterol na uzde. Extrakt z červenej fermentovanej ryže, cholínu a škoricovníka sa postará o to, že si svoj život budete užívať intenzívnejšie ako predtým. 

Zerex Optichol Balance zníži hladiny cholesterolu na požadovanú úroveň.



cholesterol vysoký cholesterol čo znižuje cholesterol ako znížiť cholesterol hodnoty cholesterolu
Magazín arrow
Magazín arrow