Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Ako si zlepšiť pamäť? Stavte na lieky, ktoré ju rozbehnú na plné obrátky

Autor článku: Jana Petrejová 15.07.2024 13:05 Ak si potrebujete zlepšiť pamäť, poslúžia vám k tomu výživové doplnky, ktoré podporujú činnosť mozgu. Foto: Pexels.com

Čo ste to chceli povedať? Zabudli ste, kde ste si položili okuliare? Alebo si zrazu neviete spomenúť na telefónne číslo svojho otca? Ak vám to pripomína seba, pravdepodobne ste sa už neraz zamysleli nad tým, aký je mozog a pamäť záhadná vec. Niekedy máte pocit, že vám pamäť funguje na sto percent, inokedy ako keby vám všetko vyfučalo z hlavy. Našťastie, činnosť mozgu môžete nakopnúť správnymi prípravkami, ktoré majú vplyv na normálny stav pamäte. 

“Múdre” lieky na pretrase

Existuje celý rad rôznych liekov a doplnkov výživy, ktoré podporujú fungovanie pamäte a funkciu mozgu. Môžete po nich siahnuť vtedy, ak pociťujete pokles energie, schopnosť sústredenia máte zníženú alebo, ak chcete len zefektívniť proces učenia a veci si lepšie zapamätať. V tom vám pomôžu produkty z kategórie nootropík, teda látky, ktorú sú schopné zlepšiť mozgové funkcie, náladu, koncentráciu a tiež zvyšovať bdelosť. Ocenia ich študenti, manažéri, kreatívci a iní ľudia, ktorí využívajú svoje kognitívne funkcie takmer na dennej báze. 

Nootropiká sa často označujú za “múdre” látky. Možno ich nájsť v potravinách, liekoch či vo forme iných doplnkov výživy.  Na trhu možno nájsť syntetické nootropiká, ktoré majú silnejšie účinky. S nimi však idú ruka v ruke nejaké nežiaduce účinky, čo však záleží od konkrétneho lieku a zdravotného stavu toho, kto ich užíva. Sú dostupné na lekársky predpis, takže všetky potrebné informácie o nich sa dozviete od svojho lekára. 

Ďalšou možnosťou sú prírodné nootropiká, ktoré sú často vítanou formou u mnohých ľudí. Predstavujú akýsi podporný prostriedok, ktorým chcú prispieť k “reštartu” svojho mozgu a zvýšenej bdelosti. Prírodné tabletky na pamäť nájdete takmer v každej lekárni či špecializovanom obchode so zdravou výživou. Je ich toľké množstvo, že už len pri ich výbere dáte svojmu mozgu poriadne zabrať. 

Všímajte si na ich zložení obsah nasledujúcich látok, ktoré dokážu ľudský mozog vybudiť na maximum: 

Kofeín

Ide o veľmi známu látku, ktorá býva často aj v tabletkovej forme. Kofeín dopomôže k akémukoľvek fyzickému či mentálnemu výkonu. Ide o mimoriadne obľúbený stimulant hlavne medzi športovcami, ktorí chcú na tréningu zo seba dostať maximum. Je skvelou voľbou pri redukcii ospalosti a taktiež dokáže znížiť reakčnú dobu pri vizuálnych a zvukových úlohách, zameraných na výber. 

Ginkgo biloba

Taktiež jedna z najpopulárnejších byliniek, ktorú mnohí poznajú kvôli jej priaznivým účinkom na pamäť. Napomáha k prekrveniu organizmu, čím okrem iného aj zlepšuje prísun výživných látok k mozgovým tkanivám. Následkom toho je podpora zlepšenie pamäte, schopnosti sústredenia a koncentrácie a ďalších mozgových funkcií, ktoré oceníte vtedy, keď potrebujete posilniť mentálnu jasnosť. 

Podporte štúdium alebo prácu správnymi preparátmi, vďaka ktorým nebudete toľko zabúdať. Foto: Pexels.com

Omega-3 mastné kyseliny

Vynikajú protizápalovými vlastnosťami. Ak lieky na pamäť obsahujú okrem iných aj tieto látky, vyhrali ste na celej čiare. Podporujú ochranu mozgu pred poškodením a predčasným starnutím. Taktiež prispievajú k udržiavaniu štruktúry a funkcií mozgu ako aj k pamäti. 

Bacopa drobnolistá

Aj keď nejde o príliš známu bylinku, je to veľká škoda. Jej účinky sú približne také silné ako v prípade gingka. Prispieva k urýchleniu spracovania informácií v mozgu a taktiež k reakčnej dobe. Podporuje pamäť a chráni mozog pred škodlivým oxidačným stresom, čím napomáha k ochrane pred predčasným starnutím. Hoci neúčinkuje okamžite a mala by sa užívať po dobu niekoľkých mesiacov, oplatí sa počkať!

Ide len o zlomok látok, na ktoré môžete natrafiť pri študovaní etiketu výrobku. Všímajte si aj obsah iných látok vrátane L-theanínu (zelený čaj), ženšenu (všehoj ženšenový), rozchodnice ružovej, hericia (huba), macy peruánskej, guarany a tiež vitamínov ako sú vitamíny skupiny B, vitamín C, E a D3. Všetky uvedené látky a vitamíny na pamäť majú pozitívny vplyv na povzbudenie mysle a spracovanie informácií. Mnohé z nich sú zdrojmi antioxidantov alebo ide priamo o tieto látky, ktoré sú známe svojimi priaznivými účinkami na mozog.

Ďalšie fakty o nootropikách, o ktorých by ste mali vedieť

  • Každé z nich má špecifický mechanizmus pôsobenia

  • Reakcie sú rôzne, každý človek môže reagovať odlišným spôsobom

  • Nootropiká by však mali v prvom rade prispieť k zlepšeniu pamäte a schopnosti učenia a chrániť mozog pred poškodením

  • Nemali by sa užívať dlhodobo, aby si telo na ne nenavyklo

  • Predstavujú len akýsi doplnok, pre telo je prirodzenejší zdravý životný štýl pozostávajúci zo zdravej stravy a pravidelného pohybu

Zdroje nootropík v potravinách

Pozrite sa na niektoré bežné potraviny, ktoré obsahujú nootropiká, a tým podporujú pamäť a koncentráciu:

  • Zelený čaj

  • Káva

  • Čučoriedky

  • Horká čokoláda s vysokým podielom kakaa

  • Maliny

  • Brokolica

  • Losos

  • Ryby a rybí tuk

  • Červené víno

  • Červené hrozno

Pozor na toto v liekoch

Ak ste sa rozhodli pre podporu pamäte vo forme doplnkov výživy, oplatí sa vybrať si tie, ktoré neobsahujú pridaný cukor. Taktiež sa odporúčajú prípravky bez umelých farbív, dochucovadiel, príchutí a konzervačných látok. Aby ste si boli istí, že svojmu telu dáte to najlepšie, teda zdravie bez zbytočných látok navyše. Čítajte si pozorne obaly na liekoch, aby ste vedeli, čo kupujete.

Oživte svoju pamäť

Jeden produkt, viacero účinných látok na mozog a pamäť. Predstavte si malú kapsulu nabitú kvalitnou zmesou prírodných látok, ktoré prispejú k povzbudeniu vašej mysle. Odrazu budete všetko vidieť oveľa jasnejšie! S produktom Zerex Pamäť si udržíte ostrú myseľ, energiu a zároveň sa postaráte o dôležitú prísun antioxidantov. Podporíte spomalenie predčasného starnutia mozgu a podporíte svoju pamäť. Bacopa, guarana, ginkgo a ďalšie prirodzené látky sú pre ľudské telo a hlavne mozog v tomto hektickom svete priam vykúpením. 

V zápale udržiavania kroku s tempom je normálne, ak pamäť a sústredenie nefunguje tak, ako by sme chceli. Zerex Pamäť vás podporí v každodennom živote, v ktorom je niekedy zvládanie úloh poriadnou zaberačkou pre mozog. K tomu energia, ktorá vám umožní naplno si vychutnať čas so svojimi najbližšími!

Udržte si jasnú myseľ s produktom Zerex Pamäť!



pamäť sústredenie koncentrácia mozog zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow