Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ako si správne vybrať probiotiká? 5 faktov, ktoré si treba všímať

Autor článku: Jana Petrejová 25.07.2024 13:07 Ako sa vyznať na trhu s množstvom prípravkov s obsahom probiotík? Foto: Pexels.com

Aby sa zachovali pozitívne účinky probiotík, oplatí sa venovať dostatočná pozornosť ich výberu. Ten by sa nemal podceňovať, ak chcete svojim črevám dodať to najlepšie v podobe prospešných baktérií. Nakoniec črevná mikroflóra, ktorú ovplyvňuje viac ako 400 000 baktérií, pôsobí na imunitný systém a patrí medzi najdôležitejšie súčasti ľudského tela. Len kvalitné probiotiká pozmenia osídlenie v črevnej flóre, resp. spoločenstvo miliardy baktérií. 

Baktérie, ktoré prospievajú

Takmer každý si pod pojmom “baktéria” predstaví niečo zdraviu škodlivé, čo má negatívny vplyv na ľudské telo. Niečo, čo prispieva k vzniku rôznych nepríjemných infekcií a ochorení. Nie vždy to tak musí byť. Existujú aj baktérie, ktoré sú prospešné. Okrem toho že tvoria črevnú flóru, nachádzajú sa aj v ústnej dutine, horných dýchacích cestách, ale aj v koži. Plnia veľmi dôležitú funkciu pre ľudské telo, ktoré chránia pred choroboplodnými baktériami, podporujú trávenie a imunitný systém. 

Doplňte si “dobré” baktérie

Prirodzenú mikroflóru môžu narušiť napr. antibiotiká, ktoré zahubia i prospešné baktérie. Pomôžu probiotiká, živé mikroorganizmy, prirodzene sa vyskytujúce v našej črevnej mikroflóre. Hoci najlepšie je ich prijať zo stravy, ktorú tvoria výrobky s obsahom probiotických kultúr, v lekárni možno nájsť množstvo doplnkov taktiež s obsahom týchto látok. 

Pozrite sa na 5 pravidiel, ktoré treba dodržiavať pri ich výbere, aby ste mali istotu, že ste si zvolili tie najlepšie probiotiká:

1. Všímajte si počet živých baktérií

Presnejšie povedané, medzi najkvalitnejšie probiotiká patria také, ktoré obsahujú aspoň jednu miliardu živých baktérií v jednej kapsule a minimálne 3 probiotické kmene. Každý kmeň probiotických baktérií má odlišný účinok v tele. Mnohé z nich sa však navzájom dopĺňajú, čím sa zvyšuje ich účinnosť a sila. Sledujte tiež, koľko rôznych kmeňov výrobok obsahuje, ide tiež o dôležitý aspekt, ktorý si treba všímať. 

2. Pozorujte, aké rody baktérií obsahujú

Za probiotické výrobky, ktoré sú kvalitné, možno označiť hlavne tie s obsahom tých najvýznamnejších baktérií. Patria sem laktobacily (lactobacillus) a bifidobaktérie (bifidobacterium). Všimli ste si na etikete produktu tieto baktérie? Patria do nákupného košíku! Za zmienku stoja tiež enterobaktérie (enterococcus), ktoré sú tiež významné pre ľudské organizmus a majú prospešné účinky. Každý druh baktérií má iné benefity, napr. laktobacily pomáhajú pri hnačke, trávení a stimulujú imunitný systém. 

Užívajte si život plnými dúškami bez tráviacich problémov. Foto: Pexels.com

3. Radšej produkty s jasným vyznačením

Nech viete, čo vlastne obsahujú. Darmo budete informovaní o tom, aké rody baktérií obsahujú, aký počet kmeňov a živých baktérií v jednej kapsule, ak sa zo štítku nič nedočítate. Kupujte výrobky s jasným označením, aký druh a množstvo baktérií obsahuje a taktiež, aké ďalšie zložky sa v nich nachádzajú. Sledujte tiež informáciu o tom, do kedy treba probiotiká na črevá skonzumovať. 

4. Dajte prednosť výrobcovi, ktorého poznáte

Záruka, že si vyberiete tie, ktoré vám budú vyhovovať. Ak idete prvýkrát v živote kupovať probiotiká, opýtajte sa známych a vyhľadávajte informácie. Pozitívne recenzie zvyšujú pravdepodobnosť, že výrobok, ktorý si zvolíte, bude mať pre vás želaný efekt. 

5. Dodržiavajte podmienky skladovania

I tie starostlivo vybraté probiotiká nemusia splniť svoju funkciu v ľudskom tele. Záleží aj od vás. Treba dodržiavať podmienky ich skladovania, hlavne odporúčanú teplotu. Niektoré probiotiká by sa napr. mali skladovať v chlade. Sledujte pokyny na príbalovom letáku. 

Účinky kvalitných probiotík

  • Podporujú trávenie

  • Chránia sliznice

  • Pomáhajú zmierniť hnačku

  • Sú prospešné pri zápche

  • Môžu pozitívne vplývať na znižovanie cholesterolu

  • Prispievajú k zdravšej a čistejšej pleti

To najlepšie pre vaše črevá

Ak hľadáte produkt najvyššej kvality, keďže vám záleží na zdraví čriev, ktoré ovplyvňujú celkové fungovanie tela a majú vplyv na mnoho funkcií v organizme, máte ho pred sebou! Zerex Probio vyniká jedinečnou zmesou mikrobiálnych kultúr laktobacilov a bifidobaktérií. Koniec zlému tráveniu, ktoré vás obmedzuje v živote. Už tento problém toľko nebudete riešiť, jediné, čo vás bude zaujímať je trávenie času so svojimi najbližšími. Pripravte sa na nabitý diár plný aktivít, ktoré vám spestria život. So zdravými črevami nevynecháte ani jeden naplánovaný moment s priateľmi alebo rodinou. Týka sa to nielen ľudí, ktorí Zerex Probio ocenia po prekonaní liečby antibiotikami, ale aj ostatní, ktorým záleží na zdravom životnom štýle. 

Zerex Probio pozitívny vplýva na dobré trávenie.



probiotiká črevá hrubé črevo baktérie zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow