Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Ako nevyhorieť? Lebo aj tú najlepšiu prácu na svete môžete nenávidieť | Podcast

18.03.2021 00:00 ako-nevyhoriet-lebo-aj-tu-najlepsiu-pracu-na-svete-mozete-nenavidiet

“Ako nevyhorieť” je jedno z najčastejšie hľadaných slovných spojení vo vyhľadávači. Nemusíte vyhorieť len kvôli práci, ale aj matka či otec môžu vyhorieť kvôli silnému tlaku, zodpovednosti, monotónnosti dennej rutiny. V tomto podcaste sme otvorili dve z mnohých komnát: Ako nevyhorieť z práce, ako nevyhorieť ako rodič.

Syndóm vyhorenia

Ide o syndróm vyhorenia, ktorý sa aktuálne zapisuje medzi ochorenia, tým pádom už na túto chorobu budete môcť ísť na PN. Nejde o jednoduchý problém a viete sa tomu vyhnúť. Vyhorenie je stav, kedy nevidíte zmysel života, a opätovne ho nájsť je zdĺhavá práca.

Ako to začína?

Ak sa vám nechce chodiť do práce, nemusí ísť hneď o syndróm vyhorenia. To by mal asi každý druhý, ak nie každý. Ide skôr o stav, kedy už nebudete schopný vstať a ísť. Možno už ani len vstať z postele. Začína to veľmi pomaly. O všetkých symptómoch a spôsoboch, ako s tým včas zabojovať, rozprával v tomto podcaste psychoterapeut Martin Miller

S prázdnou nádržou ďaleko nezájdeš!

Metafora, ktorá vysvetľuje všetko. Vyhorieť z práce môže aj ten, koho predtým roky napĺňala a tešila. Lebo všetkého veľa škodí. No a pokiaľ len ťaháte cezčasy a neoddychujete, a dôjde vám benzín v aute, už nikam neprídete. To dáva logiku. S autom tiež chodíte na benzínku, alebo do servisu - myslite tak aj na seba.

Rovnováha v živote

Nájsť rovnováhu toho, čo chcete – čo vás v živote teší a čo musíte robiť - to je priam životne dôležité. Bez vyváženej energie, ktorú dávate a prijímate, nebude váš život fungovať bez problémov. Skôr či neskôr sa nerovnováha prejaví, napríklad aj na psychike.

Dieťa ako stred vesmíru

Keď nemáte síl v práci, môže vás zachrániť dovolenka. Ale ako si dáte pauzu od dieťaťa? Asi ho neodložíte len tak... I keď, dalo by sa – k starým rodičom na víkend, atď. Treba sa zamyslieť. Niekedy je dočasné odlúčenie a nestavanie dieťaťa na piedestál dobré pre psychické zdravie vás všetkých.

Pauza

Ale malá pauza, to je cesta! Rady, ako nevyhorieť - z akéhokoľvek dôvodu - poskytol Mgr. Martin Miller, ktorý je známym psychológom zapísaným v zozname psychoterapeutov. Mgr. Miller robí napríklad zaujímavé poradenstvá a koučing pri chôdzi. Patrí k mediálne známym osobám. Pomáha klientom najmä s depresiou, vyhorením a inými aktuálnymi duševnými problémami. Viac informácií nájdete na: www.arsviae.sk.

Rozhovor s psychoterapeutom si môžete zapnúť aj priamo tu:

Túto epizódu s názvom "Ako nevyhorieť" si môžete vypočuť aj na:



Magazín arrow
Magazín arrow