Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Acaico a jeho účinky. Pomôže aj pri chudnutí?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.12.2016 00:00 acaico

Dnes sme si pre vás pripravili článok o ovocí Acai a jeho účinkoch na ľudské telo. Jedným z jeho najpreslávenejších "priaznivých" účinkov je to, že pomáha lepšie a rýchlejšie schudnúť. Je to však naozaj tak alebo je to len ďalší mýtus tejto doby? Pozreli sme sa za vás na tento fakt podrobnejšie a prinášame aj ďalšie zistenia práve v ďalšom článku nášho magazínu ...

Čo je to Acai alebo acaico?

Na úvod si povedzme viac o tom, čo je to Acai, Acaico alebo Acai berry. Tri pomenovania, ale aj tak hovoríme o jednom a tom istom - tropickom bobuľovitom ovocí. Nazývalo sa tiež aj ako ovocie bohov a poznáme ho tiež pod názvom brazílske čučoriedky. V skutočnosti je to kôstkové ovocie, ktoré rastie na palme Acai. Veľkosť plodov je na úrovni približne 2 až 2,5 centimetra a rastú prevažne v trsoch. V porovnaní s naším hroznom (acai plody sa veľkosťou a výzorom podobajú práve hroznu), má toto ovocie len jednu väčšiu kôstku (práve kôstka tvorí najväčšiu časť celého plodu). Zelené nezrelé plody sa počas dozrievania menia a ich konečná farba je tmavá purpurová. Chuť bobúľ sa podobá chuti čokolády a lesných plodov.

Prečo ho poznali aj bohovia?

Toto ovocie bolo známe už aj v minulosti a je obľúbené až dodnes. Nazývalo sa aj ako "ovocie bohov". Dokonca aj dnes sa stále medzi pôvodnými domorodcami v brazílskej časti Paraná a Amazónii takto volá toto zázračné ovocie. Pomenovanie "ovocie bohov" nie je vôbec náhodné. Hovorí sa, že samotná palma Acai, na ktorej rastie toto ovocie, sa zaraďuje do rodu pomenovaného podľa múzy gréckej mytológie - Euterpe. O priaznivých účinkoch tohto ovocia teda vedeli aj bohovia z bájnych mytológií, čo ho preslávilo ešte viac.

Aké výživné látky obsahuje?

Antioxidanty sú práve tie látky, ktorých ovocie Acai obsahuje najviac. O účinkoch antioxidantov na ľudské telo sme si popísali aj v našom magazíne už pomerne dosť. V rýchlosti si môžeme pripomenúť, že chránia naše telo pred voľnými nežiaducimi a škodlivými látkami a ich vplyvmi. Ak bude mať telo viac škodlivín ako prospešných látok (napríklad práve antioxidantov), prejaví sa to napríklad skorším starnutím, častejšou tvorbou vrások, no tiež aj častejšou chorobnosťou. Acai, to sú aj vitamíny ako napríklad vitamín B, C, E, D a tiež aj vitamín A. Minerálne látky sú tiež zastúpené v tomto ovocí. Z nich je možné spomenúť predovšetkým horčík, mangán, fosfor a vápnik. Nemožno zabudnúť ani na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú podporiť činnosť srdca, ciev a nervovej sústavy. V neposlednom rade je súčasťou tohto ovocia aj vysoké množstvo prírodnej a prospešnej vlákniny.

Aká je pravda o chudnutí s Acai?

Aj medzinárodné štúdie potvrdili, že ovocie acai sa zaraďuje k najzdravším potravinám na svete. Azda aj preto, že v sebe ukrýva vysoký podiel antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín (omega-6 a omega-9) a zároveň aj veľa vlákniny. Čo má toto všetko spoločné s chudnutím? Vo všeobecnosti je Acai najlepší doplnok stravy pre potreby chudnutia, najmä preto, že znižuje chuť do jedla a navyše spomaľuje ukladanie telesného tuku (čiže práve toho nadbytočného tuku na rizikových častiach tela). Toto je rozhodujúci faktor, ktorý sa potvrdil a je zrejmé, že Acai pomáha aj pri chudnutí. Možno teda konštatovať, že Acaico je spôsob, ako prírodne schudnúť a zároveň byť aj večne "mladí" (keďže spomaľuje proces starnutia). Je však potrebné ho dlhodobo užívať, či už ako ovocie v čerstvej podobe alebo ako prírodný výživový produkt v tabletkách. Iba takto bude možné dosiahnuť najlepšie výsledky aj pre priebežné a predovšetkým zdravé chudnutie (čiže také, ktoré bude bez nežiaducich účinkov na zdravie).

Aké sú ďalšie výhody užívania Acai?

Okrem chudnutia vytvára acai v tele človeka "zdravú" ideálnu hladinu pH. Tiež pri jeho pravidelnom užívaní si zabezpečíme aj množstvo prírodných dávok "novej" sily a "energie". Zlepšuje tiež tráviaci trakt, podporuje účinky detoxikácie organizmu, zlepšuje aj mozgovú činnosť a aktivitu. Okrem toho acai pomáha zlepšiť obranyschopnosť organizmu a ako sme už aj naznačili v článku, potláča starobné bunky a zastavuje proces starnutia v tele. Dosť skutočností na to, aby sa aj tento druh ovocia stal súčasťou vášho jedálnička. Alebo máte stále málo? Existuje i ďalší ešte silnejší antioxidant. Dokonca sa hovorí, že je to najsilnejší antioxidant, aký sme doposiaľ mali na tomto svete. Jedná sa o Maqui berry. Je to ešte zdravší "súrodenec" Acaica.



antioxidant acaico
Magazín arrow
Magazín arrow