Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

8 vinníkov, ktorí sú za vysokým krvným tlakom: Čo ho môže spôsobiť?

Autor článku: Jana Petrejová 24.07.2024 13:13 Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko vzniku srdových ochorení. Foto: Pexels.com

Neupozorní na seba. Môže vo vás driemať dlhé týždne a vy o tom nemusíte ani len tušiť. Najhorší je na tom fakt, že naň môže upozorniť srdcový infarkt, ktorý často končí fatálne. Aj preto sú dôležité pravidelné návštevy lekára, príp. meranie krvného tlaku pomocou tlakomeru v domácom prostredí. Ak prídete na tohto nepriateľa, na rad prichádzajú spôsoby liečby, ktoré ho udržia pod kontrolou. Tie spočívajú v odstránení spúšťača, ktorý má na vzniku vysokého krvného tlaku podiel. 

Ktoré hodnoty ukazujú na problém? 

Krvný tlak je miera sily cirkulujúcej krvi tlačiacej na steny krvných ciev. Väčšinu tohto tlaku spôsobuje srdce tým, že pumpuje krv do krvného obehu. Vyjadruje sa systolickým (vyššia hodnota) a diastolickým tlakom (nižšia hodnota). Jednotkou merania krvného tlaku sú milimetre ortuťového stĺpca, ktoré sa označujú skratkou “mmHg”.

Aký môže byť krvný tlak:

  • Normálny - do 120/80 mmHg

  • Nízky (hypotenzia) - menej ako 90/60 mmHg

  • Vysoký (hypertenzia) - viac ako 140/90 mmHg

Trpia ním hlavne osoby v staršom veku a tí, ktorí holdujú nezdravému životnému štýlu. Ide o rizikový faktor srdcových chorôb a mŕtvice, oplatí sa spoznať vinníka, ktorý stojí za jeho vznikom a následne ho odstrániť.

Príznaky

Hoci nemá jasne definované prejavy a je pravdepodobnejšie, že sa neukáže, niekedy na ňu môže upozorniť niekoľko symptómov:

  • Poruchy spánku a nespavosť

  • Bolesti hlavy

  • Únava

  • Pískanie v ušiach

  • Dýchavičnosť

  • Búšenie srdca

  • Tlak na hrudi

Príčiny vysokého krvného tlaku:

Pravidelné meranie krvného tlaku je dôležité obzvlášť pre tých, ktorí sú náchylnejší na hypertenziu. Foto: Pexels.com

1. Fajčenie

Nikotín je chemická látka, ktorá vplýva na náš mozog tým, že zvyšuje sústredenosť a fyziologické vzrušenie. Ide o tzv. psychostimulant. Fajčenie môže zvýšiť krvný tlak, čím zvyšuje pocit bdelosti, no i množstvo iných negatívnych účinkov, ako je napr. nespavosť alebo zrýchlený tep. Táto neresť vplýva celkovo nepriaznivo na ľudské telo, zvyšuje riziko rakoviny a ďalších ochorení. U citlivých ľudí, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, sú cigarety mimoriadne nebezpečné. 

2. Nadváha alebo obezita

Podobne ako fajčenie aj obezita má deštruktívny vplyv na ľudský organizmus. Taktiež patrí medzi významné príčiny vysokého tlaku v krvi. Tí, ktorí trpia nadváhou alebo obezitou, majú až 3-krát vyššie riziko vzniku vysokého krvného tlaku ako ľudia s normálnou hmotnosťou. Ak trpíte obezitou už od detstva, vysoký krvný tlak taktiež pretrváva v tele a predstavuje doslova časovanú bombu. 

3. Príliš veľa soli v strave

Viaceré štúdie potvrdili negatívny vplyv konzumácie veľkého množstva soli na vysoký krvný tlak. Napríklad odborníci z Centra srdcových chorôb v USA (Centers for Disease Control) varujú, že až í z 10-tich školákov prijíma nadmerné množstvo soli, než je odporúčané. Môže to viesť k vysokému krvnému tlaku. Je potrebné sledovať etikety na výrokoch, keďže soľ sa môže nachádzať aj tam, kde by ste to nečakali. Chlieb, spracované mäso, dezerty, cukrovinky a pod sú potraviny, kde sa môže nachádzať táto zložka. 

4. Nedostatok fyzickej aktivity

Odborníci sa zhodujú. Pohyb je jedným z najúčinnejších nefarmakologických spôsobov terapie vysokého krvného tlaku. Dokonca sa jeho efekt porovnáva s účinkom tradičných liečiv. V každom prípade pravidelná fyzická aktivita má pozitívny vplyv na činnosť srdca. Spôsobuje, že srdce efektívne pumpuje krv do krvného riečiska s nízkou námahou, čo prispieva k podpore poklesu krvného tlaku. Keďže pohyb reguluje telesnú hmotnosť a nadváha a obezita hrajú v rozvoji hypertenzie významnú úlohu, aj takýmto spôsobom sa podieľa na znižovaní krvného tlaku.

5. Stres

Stres predstavuje veľkú záťaž na telo. Zaraďuje sa tiež medzi skryté príčiny vysokého tlaku. Spôsobuje aktiváciu nervového systému a podieľa sa na vylučovaní stresových hormónov vrátane adrenalínu a kortizolu, ktoré okrem iného zvyšujú krvný tlak. Každý už zažil minimálne jednu stresovú situáciu, kedy sa mu silno rozbúšilo srdce. Tlak sa môže náhle zvýšiť aj pri jazde autom a iných bežných situáciách. 

6. Nadmerná konzumácia alkoholu

Stačí pár pohárikov alkoholu a odnesiete si daň v podobe poškodeného zdravia. Alkohol taktiež vplýva na krvný tlak, pričom môže spôsobiť jeho zvýšenie na nebezpečné hodnoty. Čím dlhodobejšie pijete alkohol, a týka sa to aj menších množstiev, tým dlhodobejšie budete mať zvýšené hodnoty krvného tlaku. Hoci tesne po jeho konzumácii dôjde k poklesu krvného tlaku, ide len o dočasný stav, ktorý vystrieda jeho zvýšenie, ako aj zrýchlenie frekvencie srdca. 

7. Vyšší vek

Čím ste starší, tým je pravdepodobnejšie riziko vzniku vysokého krvného tlaku. Práve starší ľudia majú často hodnoty krvného tlaku vyššie ako mladí dospelí alebo deti. Na vine je väčší výskyt patologických zmien v cievach. Dochádza k mnohým zmenám vo vlastnostiach ciev ako napr. strata pružnosti a elasticity, ukladanie plakov či kôrnatenie tepien. Toto všetko vedie k hypertenzii. 

8. Genetika

Aj genetika je rizikovým faktorom pre vznik hypertenzie. Ak mali vaši rodičia vysoký krvný tlak alebo problémy so srdcom, je tu vyššie riziko, že aj vás postihne tento stav. ľahko ju tak môžete zdediť od najbližších. Na druhej strane genetika je len časť skladačky, keďže od rodičo získavame tiež vzťah k športu, fajčeniu i stravovaniu. 

Do boja s vysokým krvným tlakom

Pri akomkoľvek podozrení na vysoký krvný tlak je nevyhnutné navštíviť svojho lekára, ktorý stanoví vhodnú liečbu. Prispieť k zlepšenému zdravotnému stavu môžete aj vy sami. Najideálnejšia je zdravá strava a pravidelný pohyb. Dopriať si kvalitný spánok je taktiež alfou a omegou pevného zdravia. Pomôžu voľnopredajné doplnky s obsahom magnézia, vitamínu D, draslíka, ale taktiež extrakt z cesnaku. Treba sa vyhýbať fajčeniu, konzumácii alkoholu a nadmernému príjmu soli. 

Nech srdce bije ako zvon

Chcete podporiť zníženie krvného tlaku aj vy sami? Trochu to popohnať, aby ste boli fit? Zerex Cesnak môže byť riešením, ktoré prospieva srdcu. Obsiahnuté zlúčeniny v produkte vynikajú protizápalovými, antibakteriálnymi a antioxidačnými vlastnosťami. Sú to skvelí pomocníci na zníženie krvného tlaku a zlepšenie imunitného systému. So Zerex Cesnak zažijete vonkajší pokoj a vnútornú harmóniu. 

Ochránite tým svoj organizmus a vy si budete môcť vychutnávať nerušené chvíle plné oddychu a zážitkov so svojimi najbližšími. Hladinu cholesterolu budete mať na optimálnej úrovni a vaše srdce bude biť tak, ako má. Veľkým plusom, ktorý mnohí ocenia, je nulová cesnaková aróma. Práve tá mnohých odrádza od konzumácie čerstvého cesnaku, ktorý má priaznivé účinky na zníženie krvného tlaku. Zerex Cesnak sa tak stane vašou medicínou číslo jeden na ceste za pevným zdravím.  

Zerex Cesnak pozitívne pôsobí na srdce.



krvný tlak vysoký tlak srdce choroba infarkt
Magazín arrow
Magazín arrow