Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o libide

Autor článku: redakcia Zerex.sk 19.09.2015 00:00 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o libide

Libido sa zmocňuje mysle vás, ako aj mysle vášho partnera. Predstavuje dlhodobú chuť na sex. Túžba po sexe však za istých okolností rastie, inokedy môže klesať. Myslíte, že poznáte so svojím partnerom všetky fakty o libide? Dnes si predstavíme 5 hlavných faktov o ľudskom libide. Vedeli ste, že ...

Čím vyššia hladina mužského pohlavného hormónu, tým vyššie libido

V súvislosti s libidom je rozhodujúca hladina mužského pohlavného hormónu v tele. V tejto súvislosti je však dôležité uviesť na správnu mieru, že vyššia hladina mužského pohlavného hormónu v tele pomáha viac mužom ako ženám. Optimálna úroveň mužského pohlavného hormónu je v súvislosti s libidom u muža nenahraditeľná. Čím viac mužského pohlavného hormónu sa bude tvoriť v mužskom tele, tým vyššie libido bude mať. Aj v ženskom tele koluje látka mužský pohlavný hormón, ale nie je v takom množstve, ako u muža. Platí, že vyššia hladina mužského pohlavného hormónu u žien vyvoláva skôr zdravotné problémy ako priaznivé účinky na libido.

Ženské libido dosiahne vrchol v neskoršom veku

Ženy a muži sú si rozdielni aj v otázke libida. Pre ženy sú rozhodujúce pohlavné hormóny estrogén a progesterón, látky tvoriace sa vo vaječníkoch. Pre mužov je to zase mužský pohlavný hormón v semenníkoch. Kým muži dosahujú svoj vrchol libida okolo dvadsiateho roku života, u žien je to okolo tridsiateho roku života. Ženy sú vtedy spokojnejšie, rozvážnejšie, vyrovnanejšie, sex si vedia užiť lepšie.

Jedlo, podporujúce kolobeh krvi, podporí libido

V zásade platí, že jedlo, ktoré podporuje kolobeh krvi vo vašom (partnerovom) tele, bude podporovať aj libido. Znamená to, že všetky potraviny, ktoré ohrejú krv a telo, priaznivo ovplyvnia aj libido. Jedná sa napríklad o vanilku, ginkgo bilobu, maca a ženšen. Nič nepokazíte, ak partnerovi pripravíte nátierku z avokáda, dezert s mandľami, jahody v šampanskom alebo pridáte chutnú rukolu do šalátu.

Počas ovulácie dosiahne libido najvyššiu hodnotu

Kedy dosahujú ženy najväčšie libido? Mnohé zo žien potvrdili práve čas ovulácie. Niektoré zo žien sú však na tom inak. Pociťujú „najvyššiu“ túžbu po intímnom styku tesne pred „svojimi dňami“. Možno preto, že sliznica maternice pracuje viac, je citlivejšia na okolité vnemy a dotyky.

Počas tehotenstva sa väčšine žien zvýši libido

Túžba po intímnostiach a blízkom kontakte s milovanou osobou narastá práve v období tehotenstva. Jemnejší a citlivejší sex, plný emócií, je tým pravým, čo dostane vás, ako aj vášho partnera. Ale pozor na obdobie po pôrode a na čas dojčenia. Vtedy narastá hladina prolaktínu, ktorá ale tlmí libido.

Myslite dámy, aj páni na narastajúcu túžbu po sexe, pretože je nesmierne dôležitá pre utuženie vášho (nielen) intímneho života.



o ženách o mužoch zdravie libido
Magazín arrow
Magazín arrow