Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

5 tipov na cvičenie v lete

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.06.2015 00:00 cvičenie

Leto síce máme oficiálne až o pár dní, ale isto s nami budete súhlasiť, že letné teploty dokážu poriadne potrápiť každý organizmus hneď ráno, aj na obed, ako aj večer. Nehovoriac o tom, ak sa rozhodnete ešte aj pre cvičenie. Tí skúsenejší isto vedia, že počas cvičenia v lete je potrebné svoje telo nastaviť inak. Je potrebné ho pripraviť na tieto náročnejšie podmienky, ako tomu bolo doposiaľ počas nižších teplôt (či už na jar alebo aj v zime). Dôležité je počúvať oveľa viac svoje telo počas horúcich letných dní. Skúsiť to môžte aj pomocou našich nasledovných rád.

Tip 1

Pozor na silné slnečné lúče

     Na jednej strane je cvičiť v lete príjemnejšie ako v chladnejšom období, no na druhej strane je potrebné dávať pozor na silné letné slnečné žiarenie. Dobre viete, že práve na slnku telo dostáva viac zabrať a tiež získava aj dostatočné množstvo vitamínu D, dôležitého pre naše zdravie, kosti, látkovú premenu a dokonca aj na lepšiu náladu bez stresu a depresie.

     V zásade platí, že pri nedostatku vitamínu D oveľa ťažšie znižujeme kalórie a tým aj chudneme. Ale pozor na časté pobyty na slnku. Pre dostatočný prísun vitamínu D úplne postačuje pobyt na slnku v dĺžke 15 minút dvakrát do týždňa. Ak ste sa rozhodli športovať v letnom období, tak to chválime, no musíte dbať na isté zásady. Nezabudnite na vyššiu ochranu pokožky počas dlhšieho pobytu na slnku a to konkrétne opaľovacími mliekami a krémami. Hlavu si prikrývajte čiapkami alebo klobúkmi a telo zase vhodným šatstvom. Siahnite po vzdušnom oblečení, ktoré bude bez problémov pohlcovať prebytočný pot jednak z tela, ako aj z hlavy. Nezabúdajte na ochranu očí kvalitnými okuliarmi s UV filtrom. Ak by ste mali problémy pri zháňaní týchto pomôcok na šport v lete, pamätajte na to, že všetky športové doplnky jednoducho nájdete na jednom mieste a to konkrétne v špecializovaných predajniach na šport a iné (voľno)časové aktivity.

Tip 2

Cvičiť skôr ráno alebo neskôr večer

     Myslite na to vždy, ak sa chcete počas horúceho dňa venovať vyššej fyzickej námahe. Silné fyzické úsilie a napätie na silnom slnku je obrovským nebezpečenstvom pre vaše srdce a cievy. Z tohto dôvodu, ak holdujete behu, korčuľovaniu, bicyklovaniu, či inému športu na slnku, vedzte, že bude pre vás lepší čas na tieto aktivity buď skoršie zrána alebo neskoršie večer. V tomto čase sila slnečného žiarenia nie je taká silná a škodlivá, ako počas celého dňa. Ideálne je zvoliť si také miesta na športové aktivity, kde vás dostatočne pred slnkom chráni aj okolité prostredie napríklad popri rieke v parku alebo v lese.

Tip 3

Dodržiavať pitný režim

     Ďalšia dôležitá rada sa bude týkať pitného režimu, čiže správnej hydratácie. V horúcom období býva u mnohých z nás často sa vyskytujúca dehydratácia, čiže nedostatok tekutín v tele. Aj k najčastejším zdravotným nebezpečenstvám nielen počas letného športovania sa zaraďuje práve dehydratácia. Predíďte tomuto častému a nebezpečnému problému. Pite častejšie a v menších dávkach. Nevhodné je vypiť väčšie množstvo vody, pretože spolu s močom sa z tela vyplavia aj látky, ktoré organizmus potrebuje v rámci výživy a vývinu - predovšetkým bielkoviny, tuky, cukry. V tomto čase sme svedkami aj náročnejších nocí, tak preto každé ráno je vhodné začať nový deň pohárom vody s citrónom. O účinkoch vody s citrónom sme už nie raz písali aj v našom magazíne.

     Čo ale piť pri športovaní v letnom čase? Najlepším variantom je čista pramenistá voda, bez umelých farbív, alergénov, konzervantov a tiež aj cukrov. Predsa nikto netúži po tom zbytočne priberať na váhe. Pite vždy počas cvičenia a tiež pri náročnejšej fyzickej aktivite. Odporúčame počas hodiny trénovania do svojho organizmu dostať minimálne pol litra vody. Ak sa budete cítiť vyčerpaní, nesústredení, bude sa vám chcieť spať, vedzte, že vaše telo trpí nedostatkom tekutín. Rýchlo to napravte a dajte si pred seba fľašu čistej vody alebo vody ochutenej prírodnými látkami, ako napríklad citrónom, mätou, medovkou alebo aj prírodnou stéviou.

Tip 4

Cvičiť so svojou telesnou váhou

     Máte v úmysle budovať dokonalé svalstvo? Vedzte, že je to možné aj inak, ako s veľkými a ťažkými činkami v posilňovni. Ideálnejšou alternatívou v horúcom období je cvičiť s váhou vlastného tela, respektíve optimálnymi závažiami na strojoch.

     Ak vám môžeme poradiť, objemové tréningy a náročnejšie fázy tréningov si radšej presuňte na chladnejšie obdobie. Pokiaľ vsadíte na cvičenie s vlastnou telesnou váhou, pomôžete svojim kĺbom. Navyše zažijete dostatok zábavy kvôli striedavosti cvikov a úkonov. Nehovoriac o tom, že takéto cvičenia si môžete urobiť kedykoľvek, či už doma alebo aj počas prestávky v práci. Navyše ušetríte na vstupnom, ktoré platíte v posilňovni, čím môžete ušetriť nemálo finančných prostriedkov, ktoré môžete investovať na iné veci, na ktoré vám zatiaľ nezvýšilo.

     Pokiaľ však nemáte nápady, ako správne cvičiť s vlastnou váhou, obráťte sa na odborníkov - špecializovaných trénerov, ktorí vám radi vypracujú ideálny cvičebný plán, či už chcete nabrať svalovú hmotu, udržať si kondíciu alebo účinnejšie chudnúť. Alebo si vyhľadajte na internete špecializované tréningové systémy, videá, či nápady, ktorých je rovnako viac ako dosť.

Tip 5

Chudnúť počas oddychu

     Poviete si, že čo to tu píšeme? Veď keď máme oddychovať, nemáme čo cvičiť. Na jednej strane je to pravda, na strane druhej to môže byť inak. Isto nám dáte za pravdu, že v letnom čase sa vám nechce cvičiť vždy rovnako. Raz viac, raz menej, až vôbec. Je to normálne a dané vyššími teplotami a horúčavami. Niekedy sa stáva, že samotný horúci deň, povinnosti a práca počas dňa vás vyšťavia natoľko, že na cvičenie skutočne nebudete mať chuť a ani vôľu. Čo robiť v takomto prípade? Máme pre vás riešenie.

     Cvičte počas vášho voľna. Vsaďte na správnu chôdzu, ak sedíte alebo stojíte, potrpte si na pevnom držaní tela. Chrbát sa snažte mať vzpriamený a zosilnite (spevnite) brušné svaly. Ak chodíte často do práce alebo na nákupy autom, radšej sa prejdite pešo. Môžete vsadiť aj na rýchlejšiu chôdzu počas prechádzky alebo miesto výťahu použite schodisko. Ak nemáte deti, požiadajte vašich blízkych, ktorí ich majú, aby prišli na návštevu a zahrajte sa s nimi napríklad loptové hry. Bude stačiť takéto aktívne prežívanie svojho voľného času. Tak už viete, aký aktívny oddych to tu máme na mysli?

     Čo dodať ešte na záver nášho článku? Je tu ešte jedna vec, na ktorú nezabúdajte ani pri cvičení v horúcom lete - spánok. Kvalitný spánok si musíte dopriať aj v lete. Organizmus, ktorý dostáva pravidelný výdatný spánok, je schopný chudnúť a spaľovať viac kalórií, ako ten nedostatočne odpočinutý.

    Teraz nám nezostáva nič iné, iba zaželať veľa zdaru pri cvičení v letnom období, ktoré môže byť náročnejšie ako kedykoľvek predtým. Preto stačí dodržať pár základných pravidiel, ktoré vám zaručene prinesú lepšie výsledky vo svojich zámeroch  a cieľoch na ceste za chudnutím, lepšou kondíciou, náladou, alebo aj za naberaním svalov.

FOTO: slovakfitness.sk



cievy zdravie chudnutie cvičenie
Magazín arrow
Magazín arrow