Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

5 najlepších byliniek proti zápalu močového mechúra: Vyrovnajú sa brusniciam

Autor článku: Jana Petrejová 03.07.2024 08:02 Nepodceňujte bylinky, ktoré pomôžu pri mnohých zdravotných problémoch. Foto: Pexels.com

Infekcia močových ciest môže byť sprevádzaná veľmi nepríjemnými príznakmi. Tí, ktorí už bojovali so zápalom v intímnej časti tela vedia, aké je to ísť so strachom na toaletu, keď vedia, čo ich čaká. Rezavá až pálivá a štípavá bolesť pri močení. Často až pri tom zatínajú zuby a prajú si, nech sa toho zbavia čo najskôr. Hoci nasadenie antibiotík je klasickou lekárskou liečbou, ktorá po čase odstráni zápal močového mechúra, možno sa spoľahnúť aj na silu prírody. Tá je však vhodná v prípade, ak ide o miernejší prípad. 

Prejavy, ktoré upozornia na problém

Ak ste ešte nenavštívili svojho lekára, ale máte podozrenie, že vás týka zápal močového mechúra, potvrdia to tieto symptómy: 

  • Pálenie a bolesti počas močenia

  • Bolesti v dolnej časti chrbta a/alebo v dolnej časti brucha

  • Pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra

  • Zvýšenie telesnej teploty

  • Samovoľný únik moču

Osvedčená podpora

Antibiotická liečba je bezpochyby bezpečným spôsobom, ako sa v priebehu pár dní zbaviť zápalu močového mechúra. Naordinuje ju lekár po vyšetrení a stanovení diagnózy. Antibiotiká mnohých odrádzajú kvôli ich spojitosti s oslabením prirodzenej imunity organizmu a narušením črevnej mikroflóry. To však nie je dôvod na stopnutie užívania liekov. Poraďte sa so svojím lekárom, prípadne sa ho skúste opýtať na domácu liečbu bylinkami. Ak váš stav nie je vážny, ide o účinnú podpornú terapiu, ktorá zmierni nepríjemné príznaky a poskytne úľavu. Dokonca môže byť i efektívnou doplnkovou liečbou popri klasickej. 

Brusnice vedú

Snáď už každý ich pozná ako bojovníkov proti infekciám močových ciest. Často sa hovorí o brusnicovej šťave, ktorá má schopnosť zabrániť tvorbe vrstvy, resp. biofilmu v močovej rúre, v ktorej rastú a množia sa baktérie, spôsobujúce zápaly. O brusniciach sa hovorí ako o prírodnom antibiotiku, nachádza sa v nich veľa vitamínu C, tanínu a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu. Malé bobuľky využijí dokonca aj tí, ktorí trpia inkontinenciou, teda samovoľným únikom moču. Nie sú však jediné, čo nám ponúka príroda na zápaly močových ciest. Existujú aj iné bylinky na zápal močového mechúra, ktoré sa vyrovnajú brusniciam. 

1. Zlatobyľ obyčajný

Bylinka vyniká viacerými zdraviu prospešnými účinkami na ľudské telo. Pokiaľ ide o vplyv na močové cesty, oplatí sa spomenúť jej močopudné a žlčopudné vlastnosti, ktoré z nej robia výnimočnú bylinku. Taktiež využijete aj jeho dezinfekčné, antibakteriálne a protizápalové účinky. Keďže podporuje vylučovanie tekutín, je vhodným prostriedkom na liečbu infekcií močových ciest. Tým prispieva k správnej činnosti obličiek. Okrem iného zlepšuje metabolizmus a udržiava normálnu telesnú hmotnosť. 

Zlatobyľ je známy svojimi močopudnými vlastnosťami. Foto: Pexels.com

2. Praslička roľná

S obsahom kyseliny kremičitej, horkých látok, trieslovín, saponínov a iných cenných látok je vhodná na podporu normálneho stavu močových ciest a vylučovanie moču. Často sa o nej hovorí ako o obličkovej byline, keďže prospieva tomuto orgánu. Používa sa vňať z prasličky, ktorá má význam nielen pri zápaloch močových ciest alebo aj pri infekciách prostaty a obličkových kameňoch. Dokonca má priaznivý vplyv na kvalitu vlasov, kože, nechtov a kostí. 

3. Žihľava dvojdomá

Naše staré mamy veľmi dobre vedeli, že žihľavový čaj je jedným zo svätých grálov. Pomáha vo viacerých smeroch, okrem iného popíjanie tohto čaju má pozitívny vplyv na nezhubne zväčšenú prostatu, pri ktorej muži zažívajú problémy s močením a majú zvýšené riziko infekcií močových ciest. Žihľava by mohla byť aj účinnou prevenciou. Napomáha k zabráneniu transformácie testosterónu na dihydrotestosterón, čím môže zabrániť zväčšovaniu prostaty. Celkovo by si táto bylinka mohla poradiť s krátkodobými i dlhodobými ťažkosťami s močením. 

4. Medvedica lekárska

Podporuje správne fungovanie imunitného systému a taktiež podporuje normálny stav močových ciest. Ide o účinné diuretikum, pozitívne pôsobí na vylučovanie moču a zabraňuje zavodneniu organizmu. Medvedica lekárska sa ukázala efektívne aj pri dne, čo je stav, pri ktorom sa v kĺboch koncentrujú kryštáliky kyseliny močovej. Na potvrdenie tohto účinky sú však nutné viaceré výskumy. 

5. Brezový list

Na zápal močového mechúra je výborný aj brezový list. Má diuretické účinky, teda zvyšuje vylučovanie tekutín. Účinkuje nielen pri zápaloch močových ciest. Pozitívne pôsobí aj pri zvýšenej koncentrácii kyseliny močovej v krvi a pri tvorbe močových kameňov. Breza sa postará o močové cesty i obličky. Efektívny je brezový čaj s liečivými účinkami na oslabený imunitný systém, močové cesty, obličky, cukrovku i reumatizmus. 

Na čo si treba dať pozor? 

Bylinky obsahujú antibiotické a antiseptické látky. Môžu tak pomôcť vyliečiť opakujúce sa zápaly. Sú teda skvelou voľbou pre tých, ktorí zápasia s infekciami a neustále berú antibiotiká. Mali by sa však používať správne s radami od lekára. Ak je však zápal v pokročilejšom štádiu, môže zasiahnuť obličky. V tomto prípade už nepomôžu len bylinky, ale odborná pomoc. 

Zbohom pálenie pri močení

Ak vám vyhovuje osvedčená klasika v podobe brusníc, stavte na Zerex Urinclear s obsahom kanadských brusníc, ktoré sa skvelo dopĺňajú s D-manózou. Podporia vás na ceste za pevnejším zdravím bez akýchkoľvek chúlostivých problémov, o ktorých sa bojíte porozprávať so svojím lekárom. Ak túžite v živote riešiť len aktivity a plány so svojimi najbližšími a nie návštevy lekárov, máte pred sebou prostriedok, ktorý sa postará o bezbolestné chvíle. 

Tajomstvo tkvie v brusniciach s látkami s protizápalovými účinkami a D-manóze, jednoduchému cukru, ktorý pôsobí priamo v močovom systéme a postará sa o to, aby sa baktérie neprichytili o bunky močového traktu. Tento cukor tiež redukuje symptómy prebiehajúcej infekcie. Príjemným bonusom je podpora zdravých zubov, kardiovaskulárneho systému a detoxikácia a spomalenie procesu starnutia. Toto vysokokoncentrované zloženie je priam balzamom pre vaše močové cesty i celkové zdravie organizmu. 

Zerex Urinclear prispieva k zdraviu močových ciest a zmierňuje príznaky nepríjemného zápalu.



bylinky močové cesty zdravie zápal
Magazín arrow
Magazín arrow