Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

4 bylinky, ktoré podporujú vylučovanie vody z tela: Odvodnený organizmus za pár minút

Autor článku: Jana Petrejová 31.07.2024 13:08 Ak vás desí pohľad do zrkadla, vyskúšajte silu byliniek, po ktorých sa ihneď budete cítiť lepšie. Foto: Pexels.com

Ľudské telo je vo veľkej miere tvorené vodou, preto je dobré postarať sa o to, aby bol príjem a výdaj tekutín v rovnováhe. Niekedy je však vody viac a má skôr opačný účinok, ktorému by sme sa chceli vyhnúť. Nepríjemné nafúknuté brucho alebo opuchnuté členky sú toho príkladom. Ak sa chcete zbaviť prebytočnej vody v tele, k dispozícii máte účinné zbrane, ktoré nepredstavujú žiadne špeciálne látky chemického charakteru. O slovo sa hlási všemocná príroda a jej bylinky, ktoré sú výborné na odvodnenie organizmu.

Ako môže na seba upozorniť?

Dospelý človek by mal denne vypiť minimálne 2 litre vody. Tým sa postará o bezproblémové fungovanie svojho organizmu vrátane telesných orgánov. Hoci má pozitívne účinky, niekedy sa objaví neželaný efekt príliš veľkého množstva tekutín, ktoré má telo problém vylúčiť. Človek sa vtedy necíti dobre vo svojej koži, nohavice sú mu zrazu tesnejšie a prsteň dá veľmi ťažko dole z prsta, zatiaľ čo ráno mu sedel ako uliaty. 

Zvýšené zadržiavanie vody v tele sa môže prejaviť nasledujúcimi príznakmi:

  • pocitom ťažkých, unavených a opuchnutých nôh

  • opuchnutými očnými viečkami po prebudení

  • menšími, no častými zmenami telesnej hmotnosti

  • celulitídou u žien

  • obtiažnym chudnutím

  • nafúknutým bruchom

  • nadmerným potením

Vinníci, ktorí podporujú zadržiavanie vody v tele

Na zavodnení organizmu sa môžu podieľať rôzne faktory. Možno to pripísať zanedbanému pitnému režimu, ale taktiež nadmernému príjmu soli alebo rafinovaných cukrov. Bežnou príčinou je menštruácia, kedy si ženy pripadajú veľké, tehotenstvo a tiež menopauza, užívanie niektorých liekov, hormonálna porucha alebo nesprávne fungovanie pečene. Zvyčajne je na vine nezdravý životný štýl, ktorý pozostáva zo zlého stravovania a nedostatočného pohybu. Zadržiavanie vody dokonca možno pripísať deficitu minerálnych látok. 

Odstráňte nepriateľov, ktorí spôsobujú zadržiavanie vody v tele a tešte sa z plochého brucha. Foto: Pexels.com

Do boja s bylinkami

Hoci lekárne sú plné prípravkov, ktoré pomôžu pri zvýšenom zavodnení organizmu, prebytočnú vodu pomôžu vylúčiť z tela von rastliny, ktoré ponúka sama príroda. Keďže majú močopudné účinky, zároveň podporia prirodzenú a správnu funkciu obličiek. Ktoré bylinky na odvodnenie tela preukážu svoju službu?

1. Petržlenová vňať

Nevyhadzujte peniaze na drahé prípravky, ktoré sľubujú želané výsledky do pár dní. Svoju službu spraví aj petržlenová vňať zo záhradky. Jej listy obsahujú množstvo účinných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Vďaka obsiahnutým vitamínom a minerálom pôsobí antioxidačne a z tela odstraňuje nahromadenú vodu a toxické látky. Má diuretické účinky, takže očakávajte zvýšené návštevy toalety. Pomáha znižovať opuch a krvný tlak, čo znamená, že ide o výborný preventívny prostriedok pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení. Ak zároveň hľadáte podpornú terapiu alebo jednoducho niečo, čo by vám uľahčilo cestu za štíhlou postavou, rozhodne nešliapnete vedľa, ak dáte prednosť čaju z petržlenovej vňate. 

2. Hluchavka

Hluchavka je predovšetkým známa svojimi pozitívnymi účinkami na menštruačný cyklus. Kedysi sa využívala pri ochoreniach ženských pohlavných orgánov. Dnes sa odporúča pri prechladnutí močového mechúra a bolestiach obličiek súvisiacich s prechladnutím. Odvodňuje organizmus, je močopudná a podporuje vylučovanie vody z tela. Aj v tomto prípade je za tým bohatý obsah vitamínov, minerálov a iných cenných látok, ktoré pôsobia antioxidačne. 

3. Púpava lekárska

Patrí medzi bylinky na odvodnenie, ktoré sa vyznačujú močopudnými účinkami a taktiež tým, že podporuje funkciu obličiek a pečene. Oplatí sa vyzdvihnúť vplyv na druhý spomínaný orgán v tele, púpava sa totiž využíva pri hepatálnych poruchách s nedostatočnou činnosťou pečeňového parenchýmu vplyvom toxických látok ako je napr. alkohol alebo niektoré lieky. Je skvelá ako regulátor vylučovania stolice, antidiabetikum a diuretikum. Hľadajte za tým jej obsah, ktorý tvoria horčiny, flavonoidy, kumaríny či minerálne látky. Výborný je odvar, ktorý si pripravíte z čistej a chemicky neošetrenej bylinky. 

4. Praslička roľná

Zoznámte sa s bylinkou, ktorá sa v oblasti medicíny využíva celé stáročia. Tento prírodný zázrak má antibakteriálne účinky, za čo sú zodpovedné niektoré dôležité vitamíny, minerály, bielkoviny a flavonoidy. Ak vás trápi zavodnený organizmus, vaša voľba by mala padnúť na prasličku roľnú. Pôsobí močopudne, vyniká diuretickými vlastnosťami a má pozitívny efekt na obličky a močový mechúr. Ide o účinného pomocníka, ktorého silu využijete okrem iného aj pri zhadzovaní prebytočných kíl. 

Ďalšie tipy

Pozrite sa na ďalšie rady, ako sa zbaviť prebytočnej vody v tele:

  • Pravidelné cvičenie

  • Pitie väčšieho množstva vody

  • Zníženie príjmu soli

  • Doplnenie magnézia a vitamínu B6

  • Návšteva sauny

  • Konzumácia potravín bohatých na vlákninu

Kľúč k odľahčenému organizmu

Popožeňte vodu z tela von okrem spomínaných byliniek tiež prípravkom Zerex Odvodnenie, ktorý sa stane vašou skvelou podporou vo chvíľach, keď vás zaťažuje priveľa tekutín v organizme. Prispieva k odvodneniu, detoxikácii a rýchlejšiemu metabolizmu. Ak nazriete do vnútra produktu, odhalíte unikátne zloženie z prírodných extraktov, ktoré stojí za jeho blahodárnymi účinkami na telo. 

Zlepšuje celkové zdravie, čím sa podieľa na skvalitnení času so svojimi najbližšími. Tak si užijete každý jeden moment s nimi na sto percent, plný zdravia a pohody. Dopomáha k tomu aj zvýšená energia, za čo môže obsiahnutý extrakt z guarany. Zerex Odvodnenie tiež oceníte pri chudnutí ako pomocníka pre efektívne spaľovanie kalórií a kontrolu hmotnosti. Užívajte si život, ktorým vás bude sprevádzať elán a nabité baterky!

Zerex Odvodnenie prispieva k odvodneniu, detoxikácii a rýchlejšiemu metabolizmu.



odvodnenie organizmu voda telo detoxikácia zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow