Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

25 techník, ako zlepšiť sústredenie pri práci či štúdiu: Očakávajte lepšiu koncentráciu

Autor článku: Jana Petrejová 18.07.2024 13:09 Existujú určité techniky, vďaka ktorým sa budete plno sústrediť na prácu alebo učenie. Foto: Pexels.com

Koniec nekonečnému blúdeniu vašej mysle, ktorá “chodí” sem a tam a zbytočne vás rozptyľuje. Vy ju potrebujete na dôležitú úlohu, no ona ako by si nevedela nájsť cestu k tomu. Treba ju popohnať účinnými technikami, ktoré prispejú k zlepšeniu sústredenia a nasmerujú myseľ tam, kde potrebujete. Ako reštartovať mozog a myslenie a podporiť koncentráciu?

Ak často robievate jednu úlohu na viackrát, prípad. trávite veľa času nad projektom, môžete mať problém so sústredením. Našťastie, dá sa to napraviť technikami, po ktorých už nebudete neustále mysľou odbiehať od práce. 

Objavte 25 spôsobov, ako zlepšiť svoje sústredenie:

1. Odhaľte problém

Za nedostatočnou sústredenosťou môže byť zlé plánovanie a organizácia času alebo je problémom samotná pozornosť. Zapisujte si, ako často sa vám koncentrácia vytratí. Ak ste odtrhli zrak od úlohy viac ako osemkrát, zrejme potrebujete podporiť koncentráciu. 

2. Skoncujte s multitaskingom

Preskakvanie z úlohy na úlohu neveští nič dobré. Nakoniec docielit to, že ani jednu z nich nedokončíte vtedy, kedy máte. Multitasking redukuje výkonnosť a produktivitu. 

3. Pomôže “to do list”

Robte si pravidelne zoznamy vecí, ktoré chcete stihnúť v určitý deň. Určite si priority a pracujte najprv na dôležitých veciach. Dôležité je stanoviť si tiež reálne časové ciele. Jedna väčšia úloha a tri menšie by ste však mali stihnúť počas dňa. Postupné odškrtávanie toho, čo ste stihli, pôsobí tiež dobre na psychiku. 

"To do list" napomáha k lepšiemu sústredeniu, vďaka nemu budete tiež produktívnejší. Foto: Pexels.com

4. Preč s mobilom

Na sociálnych sieťach dokážeme stráviť celé hodiny. Sú zabijakom produktívneho času, vypnite si notifikácie a odložte ho do vrecka či kabelky, kým robíte dôležitú úlohu. Sústreďte sa na ňu a dajte si potom za odmenu čas strávený na mobile. 

5. Technika Pomodoro

Sústreďte sa naplno na svoje zadanie po dobu 25 minút. Doprajte si potom krátku prestávku a opäť pokračujte venujte sa úlohe nepretržitých 25 minút.

6. Prejdite sa na čerstvom vzduchu

Ak vám uniká pozornosť, doprajte si chôdzu na čerstvom vzduchu najlepšie v prírode. Vyvetráte si hlavu a prídete na iné myšlienky. Neskôr, keď sa vrátite k úlohe, budete mať dobité baterky. 

7. Športujte

Fyzická aktivita spúšťa vylučovanie endorfínov, ktoré priaznivo vplývajú na pamäť. Navyše, zvyšujú prietok v krvi do mozgu a zlepšujú jeho funkcie. 

8. Doprajte si kvalitný spánok

Ja jasné, že pri nedostatku spánku budete mať problémy s koncentráciou a schopnosťou učiť sa. Môže sa objaviť podráždenosť, únava, problémy s pamäťou a pod. Spánok jednoznačne pomôže na sústredenie. 

9. Doprajte si relax

Oddýchnutá myseľ je základom pre produktivitu. Stačí relax pri dobrej knihe alebo vo vani s bublinkovým kúpeľom. Odmeňujte sa pravidelne za ťažkú prácu a zresetujte svoj mozog.

10. Meditujte

Začnite a skončiť deň krátkou meditáciou. Stačí pár minút a pomôže vám to k lepším výkonom pri sústredení. Aspoň podľa štúdie vedca Giuseppe Pagnoniho. 

11. Stravujte sa zdravo a vyvážene

Dajte prednosť zelenine, ovociu, semienkami, rybám, orechom a vôbec potravinám s obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú okrem iného aj zdravie mozgu. To isté platí aj v prípade antioxidantov. 

12. Preč s cukrami

Príliš veľa rafinovaného cukru v jedálničku dokáže poriadne utlmiť mozog. Hoci zdvihne energiu, ale tá vám vzápätí rýchlo klesne na bod mrazu. Výsledok? Únava. 

13. Bylinky na pamäť a sústredenie

Pomáhajú s únavou, depresiou a taktiež odbúravajú stresový hormón kortizol. Patrí sem koreň ženšenu, rozmarín, medovka, mäta, zázvor, sladké drievko či ginkgo dvojlaločné. čas s obsahom týchto byliniek prispeje k vyššej koncentrácii. 

14. Aj huby podporujú koncentráciu

Zamerajte sa na vitálne huby. Napríklad hericium prispieva k podpore mozgovej činnosti a kognitívneho zdravia. Výborná je tiež huba Cordyceps, ktorá prispieva k zvýšeniu výkonu a imunity. 

15. Trik s hodinovými ručičkami

Skúste pravidelne sledovať, ako obieha hodinová ručička počas jednej minúty dokola. Ide o banalitu, no aj tá dá zabrať. Tak môžete trénovať svoje sústredenie. 

16. Podporte kreativitu

Skúste vypnúť pri skladaní puzzle alebo navliekaní korálikov. Alebo maľujte či kreslite. Ide o to, zapojiť kreatívnu pravú hemisféru. Výborne sa odreagujete a potom sa môžete naplno pustiť do úlohy. 

17. Zapojte všetky zmysly

Vnímajte svet všetkými svojimi zmyslami. Napríklad, keď jete, sústreďte sa na to a skúste rozšifrovať chute. Aj tak môžete trénovať svoju koncentráciu.

18. Čas v prírode

Spomínaná bola prechádzka na čerstvom vzduchu, najlepšie v prírode. No ráta sa aj posedenie v záhrade alebo na dvore. Akékoľvek prírodné prostredie má pozitívny vplyv na fyzické a psychické zdravie a pomáha zvýšiť koncentráciu a produktivitu.

Čas strávený v prírode naštartuje vaše baterky a zresetuje myseľ. Foto: Pexels.com

19. Počúvajte hudbu

Hudba môže byť užitočná, dokonca aj používanie zvukov prírody môže pomôcť zvýšiť sústredenie. Je to však individuálne a záleží od náročnosti úlohy, ktorá si vyžaduje plné sústredenie. Najlepšia je však inštrumentálna hudba bez textu na úrovni hluku v pozadí.

20. Používajte časovače

Na internete je k dispozícii množstvo časovačov, ktorými si môžete odmerať čas práce. Skúste pracovať napr. nepretržite hodinu, potom si dajte prestávku a pokračujte ďalšiu hodinu.

21. Myslite na svoje sny a ciele

Začnite od konca. Ako sa budete cítiť, keď ten náročný projekt dokončíte? Čo tým získate? To vašu myseľ popoženie a budete sa viac sústrediť, aby ste splnili to, po čom túžite.

22. Žiadny chaos len pokojná atmosféru

Odstráňte neporiadok a nepotrebné veci z pracovného stola, upracte si priečinky v počítači, zatvorte dvere a vypnite si internet na mobile. Nič vám nebude stáť v ceste za splnením úlohy.

23. Odmeňte sa

Pokojne aj niečím dobrým pod zub. Alebo zavolajte kamarátke. Odmena vplýva na motiváciu hlboko pracovať.

24. Sústreďte sa na malý vizuálny bod

Presuňte pozornosť na nejaký bod napr. na počítači. Navodí stav koncentrácie. Navyše, ak ste ju stratili, takýmto spôsobom sa rýchlejšie ku koncentrácii vrátite.

25. Vyskúšajte výživové doplnky

Niektoré prípravky môžu prispieť k podpore koncentrácie a zlepšiť funkciu mozgu. Všímajte si obsah byliniek, vitamínu B6 alebo omega-š mastných kyselín. Pred ich vyskúšaním sa vždy poraďte so svojím lekárom, ktorý vám odporučí ten najvhodnejší pre vás. Nezabúdajte však na to, že tabletky na sústredenie pri učení alebo práci sú len doplnkovou terapiou. 

Aby vám myseľ nikam neutiekla

Dosť bolo neproduktívnych dní, počas ktorých ste robili všetko len nie to, čo ste mali. Vyvážená zmes prírodných zložiek a vitamínov v produkte Zerex Koncentrácia pomôže k reštartu mysle a energie. Stabilná pozornosť už nebude len snom, ale realitou, ktorá príde i v podobe duševnej rovnováhy. Vzpruha z prírody vás zasiahne na celej čiare a postará sa o schopnosť sústredenia a zvládania stresu. Ak túžite po mentálnej výkonnosti a pohode, obe prídu s produktom Zerex Koncentrácia, vďaka ktorému môžete svoju pozornosť naplno sústrediť na plánovanie zážitkov so svojimi blízkymi. 

Zerex Koncentrácia je účinným resetom mysle, pričom podporí plné sústredenie.



sústredenie koncentrácia mozog zdravie telo
Magazín arrow
Magazín arrow