Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

20 zaručených trikov, ako si očistiť upchaté cievy: Zabránia srdcovému infarktu

Autor článku: Jana Petrejová 17.07.2024 13:06 Pravidelný pitný režim, ktorý tvorí hlavne voda, je základom pre čisté cievy. Foto: Pexels.com

Nejde o stav, ktorý vznikne zo dňa na deň. Dochádza k nemu postupne, zatiaľ čo vy si nemusíte nič všimnúť. Zatiaľ čo si užívate každodenný život plný starostí a radosti v kruhu svojich najbližších, vo vašom tele môže sa môžu diať určité procesy, ktoré môžu neskôr viesť k nebezpečným zdravotným stavom. Potom už môže byť neskoro na záchranu. Ako na účinné vyčistenie upchatých ciev?

Prispieva k tomu cholesterol. Obávané slovo, pri ktorom mnohým naskakujú zimomriavky na chrbte. Mnohí si ho spájajú s negatívnymi účinkami na telo. V skutočnosti je však pre nás dobrý a pomáha v našom tele spracovať tuky, ktoré prijímame z konzumovaného jedla. Podporuje tvorbu hormónov, ktoré majú vplyv na imunitný systém. Cholesterol je priam nevyhnutné pre bezproblémové fungovanie nášho tela, ale len do tej chvíle, ak ho nie je príliš veľa. 

Upchaté cievy na srdci môžu znamenať jediné. Hrozí vznik aterosklerózy, teda srdcovo-cievneho ochorenia, pri ktorom sa tukové látky ukladajú do tepien. Nadmerné množstvo cholesterolu spôsobuje upchávanie ciev, ktorého dôsledkom môže byť srdcový infarkt či dokonca mŕtvica. 

Hoci je pravdepodobné, že nespozorujete problém s cievami, v niektorých prípadoch sa problém môže ukázať vo forme necitlivosti a bolesti nôh či vypadávania vlasov. 

Nezáleží na tom, čo je za príčinou vysokého cholesterolu, v každom prípade pomôže zmena životného štýlu, vrátane životosprávy a pohybu. 

Pozrite sa na 20 tipov, ktoré znížia hodnoty vysokého cholesterolu a zároveň spriechodnia upchaté cievy:

1. Dajte prednosť rastlinným tukom 

Napríklad olivový a repkový olej môžu prispieť k účinnej prevencii pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. 

2. Eliminujte z jedálnička nasýtené mastné kyseliny

U pacienta s vysokými hodnotami cholesterolu nemajú v strave čo robiť. Reč je o živočíšnych potravinách, kde patria napríklad mäso a mäsové výrobky vrátane salám, šuniek, klobás a párkov. 

3. “Dobré” tuky pomôžu

Nájdete ich v olivách, avokáde, orechoch a v rybách. 

Konzumácia rýb vrátane lososa je zdraviu prospešná pre ľudský organizmus. Foto: Pexels.com

4. Vítané sú potraviny ako granátové jablko, zázvor, cesnak, citrón, kurkuma, škorica, čučoriedky 

Podobných potravín je veľa. Sústreďte sa na tie s vysokým obsahom cenných vitamínov, minerálov a antioxidantov. 

5. Dbajte na zvýšený príjem vlákniny

Nachádza sa v zelenine, ovocí, strukovinách či ovsených produktoch.

6. Obmedzenie rafinovaného cukru je na mieste

Telu škodí, len prispieva k vzniku obezity a srdcových chorôb, čo chcete najmenej vzhľadom na vysoký cholesterol. 

7. Vyhýbajte sa sladeným nápojom

Z dôvodu ako v predošlom bode. Svojmu telu dodávate prázdne kalórie, teda bez výživných látok a zbytočný cukor navyše.

8. Radšej voda a čaje

Dajte prednosť čistej vode, občas si dajte minerálku. Bylinkový čaj pred spaním vás môže upokojiť a pripraviť na spánok. 

9. Bez fyzickej aktivity to nepôjde

Nemusíte sa potiť v posilňovni, rátajú sa aj prechádzky. Doprajte si aspoň menší pohyb každý deň. 

10. Pravidelné prehliadky u lekára vás môžu zachrániť

Bez väčšieho komentára. Keď máte zdravotný problém, bez odborníka ho nebudete mať dostatočne pod kontrolou.

11. Preč s červeným mäsom

Nahraďte ho radšej hydinou a rybami, ak sa neviete úplne vzdať mäsa.

12. Hloh obyčajný ako podporný prostriedok

V prírode nájdete bylinky, ktoré môžu pomôcť. Hloh obyčajný rozširuje cievy a tým vyčistí organizmus. Na upchaté cievy srdca môže byť nápomocný. Berte to však skôr ako doplnok k iným opatreniam.

13. Púpava lekárska tiež prispeje k zdravým cievam

Dlhé roky sa používa na prečistenie krvi a ciev. Taktiež odvodňuje organizmus. Taktiež ide však len o doplnok liečby. Konzultujte to s lekárom. 

14. Zelený čaj ako ďalší pomocník

Hoci čaje sme už spomínali, zvlášť zelený si zaslúži svoju pozornosť. Obsahuje silné antioxidanty - katechíny, ktoré chránia srdce a znižujú hladinu cholesterolu. 

15 Čerstvý pomarančový džús má tiež svoje miesto v jedálničku

Nájdete v ňom veľa vitamínu C a antioxidantov, ktoré prispievajú k ochrane cievy pred poškodením. Dodajú vášmu telu živiny, čím sa zníži riziko vzniku infarktu. 

Džús z pomarančov obsahuje veľa vitamínu C, ktorý zníži riziko vzniku infarktu. Foto: Pexels.com

16 Stavte na cibuľu

Ide o zdroj flavonoidov, ktoré podporujú znižovanie krvného tlaku, rozšírenie ciev a rozpúšťanie krvných zrazenín. Jedna čerstvá cibuľa denne nemôže uškodiť, práve naopak. 

17. Pozor na skrytý tuk

Viete o tom, že sa nachádza v údených výrobkoch, ale môže byť aj tam, kde by ste to nečakali? Pozor na jeho množstvo v plnotučných mliečnych výrobkoch či paštétach. Obmedzte ich.

18 Siahnite po mede a sušenom ovocí

Ide o menšie zlo ako v prípade rafinovaných cukrov. Avšak, aj v tomto prípade si dávajte pozor na ich množstvo a sledujte, či neobsahujú pridaný cukor. 

19. Obmedzte solenie

V priebehu 24 hodín je približne 6 gramov soli optimálnou dávkou. Keď znížite príjem soli, nielenže sa tým zredukuje váš krvný tlak, ale pomôžete celkovo aj srdcu. 

20. Pozor aj na konzumáciu vajec

Vajcia si tiež zaslúžia osobitnú pozornosť. Nemusíte ich vylúčiť úplne, len ich obmedzte na približne 3 vajcia týždenne. Dôvodom sú žĺtky. 

Nezabudnite sa pri akejkoľvek zmene vo svojom životnom štýle poradiť so svojím lekárom. Ten najlepšie posúdi, čo je pre vás dobré vzhľadom na zdravotný stav. 

Keď pochybnosti vystrieda pokoj a harmónia

Zahoďte obavy o svoje cievy a užívajte si dni bez starostí! S produktom Zerex Cesnak sa budete môcť naplno sústrediť len na prítomné okamihy s tými, ktorých máte najradšej. Vyniká protizápalovými, antibakteriálnymi a antioxidačnými vlastnosťami, ktoré napomáhajú k zníženiu krvného tlaku, zdravia srdca a bonusom je podpora lepšieho imunitného systému. Keďže prispieva k zlepšeniu cirkulácie krvi, čo ocenia okrem iného aj vaše cievy, nebude dôvod na akékoľvek pochybnosti o vašom zdraví. Ide o kľúč k zdravému srdcu i pečeni. Váš organizmus bude pod ochranou, čo znamená, že vás podporí v užívaní si kvalitného času so svojimi najbližšími. 

Zerex Cesnak obsahuje protizápalové zlúčeniny, ktoré podporujú ľudské zdravie v mnohých oblastiach.



cievy cholesterol vysoký cholesterol infarkt srdce
Magazín arrow
Magazín arrow