Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

20 rád ako predísť zápalom močových ciest: Na toto si dajte pozor

Autor článku: Jana Petrejová 16.07.2024 13:08 Bolesť v podbrušku je jedným zo sprievodných znakov zápalu močových ciest. Foto: Pexels.vom

Patria medzi najčastejšie infekčné ochorenia. Často s nimi bojujú ženy, keďže majú kratšiu močovú rúru, čo znamená jednoduchší prienik baktérií. Spôsobujú ich baktérie, ktoré sa napríklad môžu dostať do močových ciest z konečníka. Môže ísť aj o baktérie z čriev, čo býva častá príčina vzniku infekcií močových ciest. 

Ako spoznáte infekciu?

Stačí tiež nedostatočná hygiena, genetická preddispozícia alebo nedostatočný pitný režim. To všetko môže prispieť k vzniku infekcie močových ciest. 

Zapálené močové cesty sa môžu ukázať nasledujúcimi spôsobmi:

  • Pálivá alebo rezavá bolesť pri močení

  • Bolesť v podbrušku

  • Samovoľný únik moču

  • Zakalený alebo zapáchajúci moč

  • Krv v moči

  • Vymočenie malého množstva moču

  • Zvýšená telesná teplota

Zabráňte vzniku problémov

Nečakajte na prvé príznaky a urobte už teraz niečo, čím znížite šancu na vznik infekcie.

Toto zápal močových ciest nemá rád: 

1. Vyprázdňujte mechúr pravidelne

Snažte sa nezadržiavať moč. Tým automaticky podporíte ideálne podmienky pre množenie baktérií a tým prispejete k vzniku rôznych infekcií.

2. Bez parfumovanej kozmetiky

Nie je vhodné používať parfumované mydlá, gély, lubrikanty a dokonca sa neodporúča ani toaletný papier či vložky. Na podporu intímnej hygieny sú dobré neparfumované prípravky s kyslým pH. 

3. Obmedzte sladkosti

Vylúčte alebo aspoň obmedzte čokoládu, ak po jej konzumácii registrujete zhoršenie stavu. Celkovo sa neodporúča strava s vysokým obsahom cukru, ktorý podporuje vznik kvasinkových infekcií. 

Vynechajte sladkosti, prispievajú k vzniku kvasinkových infekcií. Foto: Pexels.com

4. Dajte prednosť zdravej strave

Zdravý životný štýl sa odporúča celkovo pre pevné zdravie, nech sa chcete vyhúť akémukoľvek ochoreniu. 

5. Pomôžu probiotické baktérie

Môžete ich pravidelne užívať s jedlom. Dodajú vám dobré baktérie, ktoré prospievajú vášmu črevu, tráveniu a vôbec celému zdraviu. Dobré sú aj vaginálne aplikácie probiotík, ktoré znižujú riziko vzniku močovej infekcie. Informujte sa u svojho lekára. 

6. Správna hygiena je alfou a omegou

Bez nej by to nešlo. Týka sa to aj intímnych častí tela. Utierajte sa správnym smerom, teda ku konečníku, nie naopak. 

7. Pitný režim nadovšetko

Pravidelný prísun tekutín sa oplatí aj v tomto prípade. Najideálnejšia je voda a nesladené nápoje. 

8. Povedzte ÁNO mliečnym potravinám

Jogurt, kefír, kyslá kapusta a tempeh. Všetky tieto potraviny sú vhodné pri prevencii.

9. Pravidelne vetrajte

Nemyslí sa tým vzduch v miestnosti, ale ten v intímnych partiách. Ak sa dá, chodievajte čo najčastejšie naostro. Vyhýbajte sa spodnej bielizni strihu tangá. 

10. Radšej priedušné oblečenie

Vyberajte si kvalitné bavlnené kúsky, ktoré sú voľnejšie a priedušnejšie. Tesné oblečenie zo syntetických materiálov udržiavajú vlhkosť a zvyšujú riziko vzniku zápalu močových ciest. 

11. Pozor na sex

Aké máte praktiky? Striedanie análneho a vaginálneho styku počas jedného aktu by mohlo zvýšiť riziko. Obzvlášť vtedy, ak nedodržiavate pri nich hygienu. 

12. Bazén nie je dobrý nápad

V letných dňoch ho uvítame, no tí, ktorí sú náchylnejší na infekcie, by si to mali premyslieť. Chlór oslabuje lokálnu obranyschopnosť sliznice močových ciest. 

13. Začnite to riešiť

Neodkladajte návštevu urologickej ambulancie, kde vám bude odobratá vzorka moču. Ak si nie ste istí a pociťujete prvé príznaky, nečakajte. 

14. Správne výživové doplnky

Môžu zabrániť rastu baktérií. Na svedomí to majú dôležité výťažky a látky, ktoré sú nápomocné pri podpore zdravých močových ciest. Výborná je napr. D-manóza.

15. Stavte na bylinky

Brusnice sú výborné nielen na močové cesty, hlavne na ich prevenciu. Podporujú zdravie močových ciest a taktiež posilňujú imunitný systém. Antibakteriálne sú tiež medvedica lekárska a praslička roľná sa osvedčila pri zápaloch močových ciest. 

Niektoré bylinky majú blahodárne účinky na močové cesty. Foto: Pexels.com

16. Preč s alkoholom a kofeínom

Tieto nápoje nemajú čo robiť v jedálničku, ak ste náchylní na infekcie. Močový mechúr by mohli len zbytočne podráždiť. 

17. Prevencia po športe

Pohyb je skvelou súčasťou zdravého životného štýlu. nezabúdajte sa však hneď prezliecť z morkého trička a spodnej bielizne. 

18. Nevhodná antikoncepcia

Ak mávate opakované zápaly močových ciest, podľa odborníkov by mohol byť za tým nevhodný výber antikoncepcie. Poraďte sa so svojím lekárom. 

19. Toaleta po každom pohlavnom styku

Počas sexu sa totiž baktérie môžu dostať do močovej trubice. Predstavuje to problém predovšetkým u žien. 

20. Obmedzte horúce kúpele

Vírivky a horúce kúpele môžu zhoršiť príznaky. Vlhké prostredie podporuje rast baktérií. 

Šťastný život v kapsuliach

Objavte silu vďaka vysokej koncentrácii silných antioxidantov v brusniciach, ktoré by mohli byť považované za tajnú zbraň na podporu prevencie ťažkostí s močovým ústrojenstvom. Zerex Urinclear je vhodný pri prechladnutí i zápale močových ciest. Podporuje zdravie intímnej časti tela a tým aj viac zážitkov a okamihov so svojimi najbližšími. Nepríjemné zápaly močových ciest vedia človeka pripútať medzi štyri steny a o nepríjemnom pocite už ani nie je reč. Dovoľte si to, čo si zaslúžite! Privítajte život bez pálčivých bolestí vďaka kanadským brusniciam v doplnku výživy Zerex Urinclear. Sú nadopované dôležitými vitamínmi a minerálmi a bioaktívnych zlúčenín s protizápalovými vlastnosťami. Spolu s jednoduchým cukrom D-manózou prispieva k vylúčeniu baktérií, zodpovedných za vznik močových ciest a mechúra. Pre pevné zdravie celej rodiny!

Zerex Urinclear je výbornou prevenciou pred zápalom močových ciest.



močové cesty prechladnutie zdravie telo doplnky výživy
Magazín arrow
Magazín arrow