Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

12 najčastejších príčin rýchleho mastenia vlasov: Zbavte sa ich raz a navždy

Autor článku: Jana Petrejová 02.08.2024 13:09 Ak ste na sebe spozorovali zvýšené mastenie vlasov, môže byť za tým stres alebo zápal v tele. Foto: Pexels.com

Maz pokožku chráni pred vonkajšími činiteľmi, ako sú napríklad chlad, vietor, UV žiarenie a rôzne iné nečistoty. Navyše ju hydratuje a pôsobí antibakteriálne. V prípade nadprodukcie mazu mazovými žľazami už dochádza k nechcenému účinky v podobe nadmerného mastenia vlasov. Skôr, než sa opýtate na to, ako to zmeniť, je dôležité odhaliť nepriateľa, ktorý je za to zodpovedný. 

Pri každom vlasovom korienku sa nachádzajú mazové žľazy, ktoré tvoria maz. Mastné vlasy po jednom dni, príp. skôr sú signálom nadmerného mastenia. 

Pozrite sa na príčiny mastných vlasov:

1. Vrodená dispozícia

Do vienka okrem dobrých vlastností od svojich rodičov alebo prarodičov môžete dostať aj tie menej príjemné vrátane mastných vlasov. Bohužiaľ, gény nezmeníte, preto sa treba spoľahnúť na správny výber kozmetiky a starostlivosť o vlasy

2. Hormonálna nerovnováha

Aj tá má na svedomí mastnú korunu krásy. Na vine je premenlivá hladina hormónov, ku ktorej dochádza hlavne u mladých ľudí, tehotných žien a žien v období menopauzy. za problémom mastných vlasov dokonca môže byť aj užívanie antikoncepcie. Mužské hormóny androgény sú zodpovedné za nadmernú tvorbu mazu. Ak je ich viac, prejaví sa to na hrive. 

3. Stres

Psychika má veľkú moc. Vplýva tiež na kvalitu vlasov. Stres v spojení s úzkosťou môže prispieť k mastnejším vlasom a celkovo k ich výzoru ako keby boli bez života. Celkovo psychická pohoda blahodarne pôsobí na kvalitu vlasov. 

4. Zápal v tele

Mastná pokožka môže byť signálom ochorenia, s ktorým telo bojuje. Môže sa jednať o potravinovú intoleranciu, problémy s trávením, metabolizmom či obličkami. “Prsty” v tom môže mať aj nesprávna funkcia štítnej žľazy. 

5. Užívanie liekov

Aj užívanie niektorých liekov sa môže ukázať negatívne na korune krásy. Obzvlášť antibiotiká, ktoré dokážu rozhádzať ľudský organizmus a taktiež ovplyvňujú stav pečene. 

Vyberajte si šampóny na vlasy bez sulfátov, najlepšie s prírodným zložením. Foto: Pexels.com

6. Zlá strava

Príjem nadmerného množstvo tukov a cukrov má neblahý vplyv na vlasy. Telo vylučuje prebytok tukov cez póry na pokožke, čo vedie k zápalom a mastným vlasom. Neprispieva k tomu taktiež nedostatočný príjem tekutín, deficit niektorých vitamínov, fajčenie, diéty a pod. 

7. Vonkajšie faktory

Príliš vysoká teplota alebo vlhkosť ovzdušia, prach, smog, mráz, sucho. Nič z toho nerobí vlasom dobre. Rýchle presuny zo zimy do tepla či naopak taktiež. Počasie vo veľkom ovplyvňuje kvalitu vlasov. 

8. Zlá kozmetika

Kozmetické produkty plné agresívnych chemických látok, vrátane sulfátov, pokožku vysušujú do takej miery, že mazové žľazy sa to budú snažiť napraviť väčšou produkciou mazu. 

9. Nesprávna starostlivosť

Tá začína už pri umývaní vlasov šampónom. Nie je dobré použiť príliš málo šampónu alebo naopak, príliš veľa. Pozor aj na používanie kondicionérov a masiek. Majú sa aplikovať do koncov a dĺžok, nie priamo na pokožku. Dôležité tiež je nechytať si stále vlasy, keďže z rúk sa nečistoty prenášajú na pokožku hlavy. Neprospieva im ani fénovanie horúcim vzduchom či nadmerné česanie. 

10. Časté používanie stylingových prípravkov

Koruna krásy sa vám môže mastiť aj kvôli častému používaniu laku na vlasy, gélu, tužidla či suchého šampónu. Hlavne pre jemné vlasy sú tieto prípravky veľmi ťažké. Výsledok? Mastné vlasy, ktoré vyzerajú spľasnuto.

11. Prechod z chemickej na prírodnú kozmetiku

Vlasová pokožka sa vtedy začne čistiť od nánosov chemických látok. Postupne sa z vlasov vyplavujú, pričom ide o úplne normálny a prirodzený proces, s ktorým treba rátať, ak ste sa rozhodli prejsť na šetrnejšie produkty. Nejaký čas to potrvá, je to veľmi individuálne. Zatiaľ čo u niekoho to môžu byť 2 mesiace, u iných to môže trvať dlhšie.

12. Striedanie šampónov

Pokožka si zvykla na produkty z jednej vlasovej rady. Ak ich vystriedate za iné, môže sa brániť, porušiť sa ochranný lipidový film a ideálne pH. Dochádza k nadmernému masteniu, lupinám či svrbeniu. To platí hlavne vtedy, ak šetrný šampón vymeníte za viac chemický. 

Tipy ako zabrániť mastným vlasom

  • Ak je vaša pokožka v zdravom stave, umývajte si vlasy 1-2-krát týždenne.

  • Masírujte si pokožku vlasy pri umývaní šampónom.

  • Opláchnite vlasy na konci umývania so studenou vodou, vďaka čomu sa stiahnu mazové žľazy.

  • Doplňte si vitamíny, ako napr. vitamíny skupiny B, C, A a minerály vrátane zinku a selénu.

  • Oddychujte a snažte sa čo najviac eliminovať stres.

  • Vyskúšajte citrónový preliv zo šťavy z dvoch citrónov zmiešaných s litrom vody. Po umytí ich prelejte týmto prelivom. Potláča mastenie a vyrovná hladinu pH.

Hustá koruna krásy a väčšie sebavedomie

Doprajte vlasom šetrnú starostlivosť, ktorá obnovuje ich rovnováhu pH i pokožky hlavy v podobe produktu Zerex Kofeínový šampón. Výsledkom budú husté, lesklé a zdravé vlasy. Očakávajte zloženie na prírodnej báze bez parabénov vrátane kofeínu, keratínu a panthenolu. Konečne budete môcť vykročiť medzi priateľov so vztýčenou hlavou. Niet divu, keďže Zerex Kofeínový šampón prispeje ku krásnej korune krásy, z ktorej sa vám ihneď zdvihne sebavedomie. Produkt, ktorý pohne s vašou psychikou má veľkú moc. 

Príjemným bonusom je zmiernenie vypadávania vlasov vďaka jeho vplyvu na dihydrotestosterón (DHT), ktorý je zodpovedný za mužskú plešatosť. prírodné zložky a vitamíny podporujú rýchlejší rast vlasov, takže sa s obdivom a hlavne s úsmevom budete na seba pozerať do zrkadla. O obdivuhodných pohľadoch vašich priateľov z okolia už ani nie je reč!

Zerex Kofeínový šampón predstavuje šetrnú starostlivosť o vaše vlasy.



zdravé vlasy starostlivosť o vlasy vlasy tipy príčiny
Magazín arrow
Magazín arrow