Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

10 účinkov omega-3 mastných kyselín, ktoré potvrdzuje veda: Dôkaz sily prospešných látok

Autor článku: Jana Petrejová 26.07.2024 08:12 Omega-3 mastné kyseliny vám zlepšia náladu, keďže priaznivo vplývajú na depresiu a úzkosť. Foto: Pexels.com

Tuky u mnohých vzbudzujú obavy. Príliš veľa tukov si automaticky spájajú s pribúdajúcimi kilami alebo obezitou. Hoci sa často hovorí o ich škodlivosti, nie všetkých sa to týka! Existujú i tzv. zdravé tuky, kde patria mastné kyseliny, presnejšie omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre správne fungovanie ľudského organizmu priam nevyhnutné. Podieľajú sa totiž na mnohých procesoch v tele. Chcete dôkaz? Pozrite sa, čo na to hovorí veda. 

Omega-3 mastné kyseliny si telo nevie vytvoriť samo, preto ich potrebujeme prijímať v strave. Je dôležité dbať na ich prísun v jedálničku, keďže majú veľký význam pre ľudské telo. Ovplyvňujú metabolické procesy v tele a taktiež hrajú dôležitú úlohu pri správnej tvorbe bunkových membrán. 

Tieto zdravé tuky majú pozitívny vplyv na tieto časti tela:

  • Cievy - prispievajú k zníženiu pravdepodobnosti vzniku zrazenín

  • Cholesterol - udržiava správnu hladinu cholesterolu

  • Mozog - napomáha k správnej činnosti mozgu

  • Oči - pozitívne vplývajú na sietnicu oka a znižujú riziko vzniku makulárnej degenerácie

  • Srdce - podporuje zdravie dôležitého orgánu, čo súvisí so znížením rizika vysokého krvného tlaku a tiež infarktu

Pozrite sa bližšie na účinky omega-3 mastných kyselín

1. Majú pozitívne účinky na depresiu a úzkosť

Depresia je jednou z najčastejších duševných porúch na svete. Symptómy zahŕňajú smútok, letargiu a všeobecnú stratu záujmu o život. Úzkosť sa zase charakterizuje ako bežná porucha, ktorú sprevádzajú pocity strachu, paniky a nepokoja. Podľa niektorých štúdií tí, ktorí pravidelne konzumujú omega-3, majú menšiu pravdepodobnosť depresie. Dokonca sa ukázalo, že ľudia s depresiou a úzkosťou, ktorí užívali doplnky omega-3, mali miernejšie príznaky. Vyzerá to tak, že najprospešnejšia pri depresii je kyselina eikozapentaénová (EPA). Okrem nej existujú ešte ďalšie dva typy omega-3 mastných kyselín: kyselina alfa-linolénová (ALA) a kyselina dokosahexaénová (DHA).

2. Môžu zlepšiť zdravie očí

DHA, typ omega-3, je hlavnou štrukturálnou zložkou sietnice vášho oka. Keď nemáte dostatok DHA, môžu nastať problémy so zrakom. Je zaujímavé, že dostatok omega-3 je tiež spojený so zníženým rizikom makulárnej degenerácie, jednej z hlavných príčin trvalého poškodenia očí a slepoty na celom svete.

3. Podporujú zdravie mozgu počas tehotenstva a raného veku

Omega-3 sú kľúčové pre rast a vývoj mozgu u dojčiat. Dostatok týchto látok počas tehotenstva sa spája s mnohými výhodami pre dieťa, vrátane:

  • zlepšeného kognitívneho vývoja

  • lepších komunikačných a sociálnych zručností

  • menších problémov so správaním

  • zníženého rizika vývojového oneskorenia

Je však potrebný ďalší výskum, pretože niektoré štúdie ukázali zmiešané výsledky.

Sardinky sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Foto: Pexels.com

4. Zlepšujú rizikové faktory srdcových chorôb

Srdcové infarkty a mŕtvice sú celosvetovo hlavnými príčinami smrti. Omega-3 mastné kyseliny sú spojené s mnohými benefitmi pre zdravie srdca. Napríklad výrazne znižujú hladiny triglyceridov, naopak zvyšujú hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a dokonca môžu zabrániť zhlukovaniu krvných doštičiek, čo pomáha predchádzať tvorbe škodlivých krvných zrazenín, ako dokázali niektoré staršie výskumy.

5. Znižujú príznaky ADHD u detí

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) je porucha správania charakterizovaná nepozornosťou, hyperaktivitou a impulzívnosťou. Podľa niektorých výskumov deti s ADHD majú nižšie hladiny omega-3 mastných kyselín v krvi ako deti bez tejto poruchy správania. Tieto kyseliny taktiež môžu znížiť hyperaktivitu, impulzívnosť, nepokoj a agresivitu. Je však potrebný ďalší výskum.

6. Môžu znížiť príznaky metabolického syndrómu

Metabolický syndróm zahŕňa napr. obezitu, vysoký krvný tlak, vysokú hladinu triglyceridov, vysokú hladinu cukru v krvi a nízke hladiny HDL (dobrého) cholesterolu. Ide o veľký problém, keďže zvyšuje riziko mnohých ďalších chorôb vrátane srdcových chorôb a cukrovky. Niektoré výskumy naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny by mohli pomôcť zlepšiť hladinu cukru v krvi, zápaly a rizikové faktory srdcových chorôb u ľudí s metabolickým syndrómom.

7. Znižujú zápal

Zápal môže niekedy pretrávať v tele dlhšie obdobie bez infekcie či úrazu. Ide o chronický zápal, ktorý môže prispieť k vzniku rakoviny. Riešením môžu byť omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú produkciu molekúl a látok spojených so zápalom, ako sú zápalové eikozanoidy a cytokíny.

8. Môžu prospieť k autoimunitným ochoreniam

Pri autoimunitných ochoreniach imunitný systém začne napádať vlastné bunky. Cukrovka 1. typu je jedným z hlavných príkladov, kedy váš imunitný systém útočí na bunky v pankrease produkujúce inzulín. Podľa jednej štúdie bol zvýšený príjem niekoľkých typov mastných kyselín počas detstva, vrátane DHA, spojený s nižším rizikom autoimunity súvisiacej s diabetom 1. typu neskôr v živote. Omega-3 môžu tiež pomôcť pri liečbe lupusu, reumatoidnej artritídy, ulceróznej kolitídy, Crohnovej choroby a psoriázy.

9. Mohli by zlepšiť duševné poruchy

Nízke hladiny omega-3 boli hlásené u ľudí s psychiatrickými poruchami. Zaujímavé je zistenie, že suplementácia omega-3 mastnými kyselinami znižuje násilie. Dokonca doplnky omega-3 môžu zlepšiť symptómy u ľudí so schizofréniou aj bipolárnou poruchou. 

10. Pomáhajú predchádzať mentálnemu úpadku, ktorý súvisí s vekom a Alzheimerovou chorobou

Mnohí pociťujú s pribúdajúcim vekom pokles funkcie mozgu.Niekoľko štúdií spája vyšší príjem omega-3 so zníženým mentálnym úpadkom súvisiacim s vekom a zníženým rizikom Alzheimerovej choroby. Doplnky omega-3 by dokonca mohli byť prospešné pri nástupe ochorenia, čo znamená, že príznaky sú miernejšie.

Ďalšie omega-3 účinky, ktoré potvrdzujú vedci:

  • Môže pomôcť predchádzať rakovine

  • Znižuje riziko astmy u detí

  • Predchádza stukovateniu pečene

  • Zlepšuje zdravie kostí a kĺbov

  • Napomáha k zmierneniu menštruačných bolestí

Srdce, mozog i zrak pre životné zážitky

Nechajte svoje srdce biť pre svoju rodinu a najbližších, s ktorými prežijete nezabudnuteľné chvíle. Bez akéhokoľvek strachu o svoje zdravie. Zerex Omega 3 sa stane vaším sprievodcom na ceste za zdravým srdcom a mozgom. Vďaka tomu si budete pamätať na každú jeden okamih v živote, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Už v jednej kapsule Zerex Omega 3 sa nachádza 1 000 mg zdravých tukov. Ak si zabezpečíte dennú dávku, ktorá sa skladá z 3 kapsúl, doplníte svoje telo o 540 mg kyseliny eikozapentaénovej (EPA) a 360 mg kyseliny dokozahexeénovej (DHA). Práve DHA prispieva k správnej funkcii mozgu a taktiež k udržaniu normálneho zraku. Aby ste momenty so svojou rodinou vnímali čo najintenzívnejšie.

Zerex Omega 3 sa stane vaším sprievodcom na ceste za zdravým srdcom a mozgom.



srdce omega-3 mastné kyseliny zdravé tuky zdravie telo
Magazín arrow
Magazín arrow