Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

10 top byliniek na cievy: Ktoré sú najlepšie?

Autor článku: Jana Petrejová 24.05.2024 08:02 Nepodceňuje ďatelinu lúčnu, priaznivo pôsobí na cievy. Foto: Pexels.com

Matka príroda má svoje zbrane okrem iného aj na cievy, ktoré prečistí a dá ich do poriadku. Práve zdravé cievy sú veľmi dôležité pre správne prúdenie krvi po celom tele. Ak im niečo “zavadzia” a spraví ich nepriechodnými, je to veľký problém. Ktoré bylinky sa postarajú o zdravý cievny systém? 

Zdravé cievy sú nevyhnutné rovnako ako kyslík, bez ktorého nemôžeme žiť. Transportujú potrebné živiny medzi srdcom a zvyškom nášho tela. Tokmi a nesprávnou životosprávou sa však môžu zaniesť. Výsledkom sú upchaté cievy, ktoré môžu dať o sebe vedieť rôznymi spôsobmi. 

Pocítite to malátnosťou, únavou, nedostatkom energie, pálením záhy, predčasným starnutím či na celkovej podráždenosti. Hoci vo väčšine prípadov nejde o životu nebezpečné príznaky zanesených ciev, prečo si zbytočne komplikovať život? Bez energie či s inými bolesťami si ťažko užijete spoločné okamihy s rodinou. Navyše, ak sú cievy zanesené usadeninami dlhodobejšie, hrozí infarkt či mozgová príhoda. V tomto prípade vám už ide o život. 

Pozrite sa na najlepšie bylinky na srdce a cievy:

1. Ginko biloba

Ginko nie je skvelé len na podporu pamäte. Taktiež pôsobí na cievnu stenu - rozširuje cievy a podporuje ich tonus a elasticitu. Zbavuje ich nečistôt a z tela odstráni voľné radikály. Prípravky z ginka možno využiť aj na podporu obehového systému, pri závratoch či studených končatinách. 

Ginko je známe svojimi účinkami na podporu pamäte, no poradí si tiež s upchatými cievami. Foto: Pexels.com

2. Arnika horská

Táto bylinka vyniká úžasnou schopnosťou normalizovať funkcie obehovej sústavy. Zamilujete si ju kvôli viacerým účinkom. Rozširuje cievy, výsledkom bude zlepšený krvný obeh a čo je hlavné, uľaví pri boľavých kŕčových žilách. Bylinka sa ukázala ako účinná pri potieraní kŕčových žíl. Je na vás, či použijete tinktúru, krém či obklad, treba s ňou pracovať opatrne. 

3. Hloh obyčajný

Patrí medzi najúčinnejšie byliny na čistenie ciev. Veľmi cenená bylinka pre svoje účinky na srdce. Okrem toho rozširuje cievy a zabezpečí lepšie prekrvenie. Mnohí ho ocenia pri vysokom krvnom tlaku, ateroskleróze a arytmii. Hloh pomáha uvoľňovať vápenaté usadeniny na cievach, čím sa postará o lepšiu priechodnosť ciev. Telo bude prekrvené, srdce zdravé a taktiež aj obličky. 

4. Muškát ružový

Spravte si tinktúru z muškátu ružového a budete mať k dispozícií podporný prostriedok na čistenie ciev od usadenín. Rastlina priaznivo pôsobí na fungovanie cievneho systému a príjemným bonusom je fakt, že posilňuje najdôležitejší telesný orgán - srdce. 

5. Pagaštan horský

Zoznámte sa s rastlinou, ktorú mnohí ocenia aj pri hemoroidoch. Pagaštan konský zlepšuje kvalitu ciev, ktoré dôkladne prečistí od nánosov nečistôt. Aby ste využili jeho potenciál na maximum, odporúča sa užívať ho vo forme tinktúry z púčikov rastliny. 

6. Imelo biele

Pre cievne steny doslova jedna báseň! Imelo biele zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko problémov, ktoré súvisia so zlým krvným tlakom, vrátane závratov či porúch zraku. Ide o skvelú bylinku na reguláciu krvného tlaku. Má teda výhody nielen pre krvný obeh, ale prospieva i srdcu. 

Imelo biele prospieva cievnym stenám. Foto: Pexels.com

7. Praslička roľná

Hoci nie je práve najchutnejšia, v ľudovom liečiteľstve si ju nevedia vynachváliť. Odvodňuje organizmus a pomáha pri srdcovo-cievnych ťažkostiach. Vplýva na elasticitu ciev a ich normálne fungovanie. 

8. Ďatelina lúčna

Na prvý pohľad nevýznamná rastlina, ktorá je takmer všade. Nenechajte sa zmiasť! Je veľmi dôležitá, keďže prospieva srdcu a taktiež zvyšuje elasticitu a pevnosť ciev aj kapilárnych stien. 

9. Kotvičník zemný

Okrem toho, že je jedným z najefektívnejších prostriedkov zvyšujúcich potenciu, taktiež rozširuje cievy, ktoré udržuje čisté. Postará sa o zníženú hladinu cholesterolu a využitie má pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, keďže upravuje krvný tlak. 

10. Vŕba biela - kôra

Kôra z vŕby bielej poslúži ako prevencia srdcového infarktu. Taktiež riedi krv a ochráni pred vznikom trombózy, čím sa postará o čistenie ciev od nánosov. Výborný preventívny prostriedok tiež pred vznikom mozgovej mŕtvice a aterosklerózy. 

Ako si ešte pomôcť?

Čisté cievy môžete docieliť tiež výživovým doplnkom Zerex Cesnak, ktorý prispieva k zlepšeniu cirkulácie krvi a má antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Treba vyzdvihnúť hlavne jeho účinky na kardiovaskulárny systém. Podporuje zdravé srdce a silné cievy. Krvný tlak budete mať na optimálnej úrovni a to isté sa týka aj cholesterolu. Aby toho nebolo málo, prečistí pečeň, ktorá bude bez toxínov a odpadových látok a posilní imunitu. Čo viac si priať, ak chcete žiť život bez obmedzení? 

Zerex Cesnak podporuje zdravé srdce a silné cievy.



bylinky cievy srdce prevencia telo
Magazín arrow
Magazín arrow