Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Je strata libida dočasný alebo dlhodobý problém? 

Autor článku: redakcia Zerex.sk 02.01.2016 00:00 Je strata libida dočasný alebo dlhodobý problém? 

Stáva sa aj vám, že ste po niekoľkoročnom vzťahu a manželstve prestali mať chuť milovať sa so svojím partnerom? Ste v posteli aktívni, no pri pohlavnom akte radi predstierate? Dlhodobá nechuť na sex alebo syndróm zníženého libida je rovnako častým problémom, jednak u žien ako aj u mužov. Dnes sa pozrieme v našom článku viac na problém straty libida ...

Znížené libido

Pokiaľ vo vzťahu klesne libido (sexuálna túžba a chuť), je to výstražný znak. Nemusí to byť zapríčinené len vyčerpanosťou alebo stresom. Príčiny straty libida sú rôzne, nás bude zaujímať skôr dĺžka trvania tohto problému.

Kedy sa strata libida objavuje najčastejšie?

Pri dlhoročnom vzťahu je strata libida skôr, či neskôr viac než istá. Sex sa stáva pre jedného z vás (zriedkakedy naraz u oboch partnerov) rutinou. Ochladnú city a vášeň sa pomaly, no isto vytráca stále viac a viac. V posteli a intímnom živote to prestáva fungovať. Je to aj váš prípad?

Dlhoročný vzťah prináša so sebou aj viaceré riziká. V posteli a intímnom živote to prestáva fungovať. Možno to poznáte dobre aj vy. Tým, že ste spolu s partnerkou už dlhé roky, strata libida príde skôr, či neskôr aj k vám do vzťahu, ak už s ňou nezápasíte. Sex sa stáva bežnou rutinou, ochladnú city a vášeň sa pomaly, no isto vytráca stále viac a viac. Za stratou libida môžu však nielen prirodzené riziká ako vyšší vek, či stres v práci, ale aj zdravotné problémy. Čo všetko môže byť príčinou straty chuti na sex? Na čo by sme si mali my muži dávať najväčší pozor, aby k strate chuti na sex vôbec neprišlo?

Pokiaľ vo vzťahu klesne libido čiže sexuálna túžba a chuť, je to výstražný znak. Za stratou libida nemusí byť ukrytý iba vek, vyčerpanosť alebo stres.

Za stratou libida môžu byť aj zdravotné alebo rodinné problémy

Strata libida môže byť krátkodobou záležitosťou aj u vás. Pokiaľ vás trápi choroba alebo nejaký rodinný problém (napríklad úmrtie v rodine), tak je viac než isté, že budete mať nechuť na sex. Ale tá po krátkom čase opadne, môžete sa spoľahnúť ...

Príčiny dlhodobejšej straty libida u muža sú rôzne, nás budú tentokrát zaujímať práve zdravotné problémy ako cukrovka, obezita s vyšším cholesterolom a infekcie, ktoré môže negatívne vplývať na mužské libido a tým aj na celkový vzťah. Na čo pozor? 

Cukrovka

Cukrovka (diabetes) spôsobuje stratu libida u muža. Navyše samotné ochorenie nepriaznivo ovplyvňuje aj nervy a erektilné tkanivo v penise. Poškodenie nervového tkaniva znižuje citlivosť penisu, ako aj nervové vzruchy v mozgu. Príchod erekcie sa tak predlžuje a v mnohých prípadoch ani nepríde.

Obezita a vyšší cholesterol

Vyššia telesná hmotnosť je vo všeobecnosti rizikom vzniku zdravotných problémov, predovšetkým problémov s už vyššie spomenutou cukrovkou, krvným tlakom, cievami, ako aj so srdcom. Práve tieto problémy prehlbujú ďalšie a to najčastejšie problémy aj s libidom, nehovoriac o problémoch s erekciou.

V tomto smere vždy pomôže zmena životného štýlu, najmä stravovania. Žiť zdravo sa oplatí a to platí aj v prípade libida. Ak budete dodržiavať zdravú životosprávu, budete pravidelne cvičiť, dosiahnete vyššiu chuť na pohlavný akt. Navyše častejším sexom zlepšíte kondíciu a upraví sa vám aj telesná hmotnosť. Cvičte aspoň pol hodinku aktívne minimálne trikrát do týždňa, najlepšie každý deň. Istotne to pomôže aj k rastu vášho libida.

Infekcie, kvasinky

Veľký pozor dávajte aj na premnoženie infekcií, respektíve kvasiniek vo vašom organizme. Tak ako pre ženy, aj pre mužov je tento jav veľmi nebezpečný, rovnako aj v súvislosti s vyšším libidom. Ak sa infekcie, či kvasinky premnožia v mužskom tele, hrozí okrem iného aj znížená chuť na sex.

Preto si všímajte vaše telo a organizmus, sledujte, či sa cítite zdravo a vitálne, či optimálne funguje vaša hormonálna sústava, či nemáte problémy s nadváhou alebo podváhou, či máte pravidelne stravu bohatú na tuky, bielkoviny, zeleninu, ovocie, strukoviny a či sa v dostatočnom množstve pohybujete po čerstvom vzduchu. Ak ste odpovedali „áno“, tak žiadny problém so stratou libida určite nebudete mať ...

Lieky

Pozor aj na niektoré lieky, pretože aj tie znižujú chuť na sex. Väčšina takýchto účinkov je uvedená aj v príbalových letákoch, preto je potrebné si vždy prečítať tento leták, predtým ako začnete užívať daný liek, predovšetkým antikoncepciu. Aby sa nestalo, že stratu libida pocítite dlhodobo.

Predstieraná radosť zo sexu

Pokiaľ často predstierate radosť zo sexu s partnerom, ku ktorému už nič necítite, po pár rokoch už nebudete schopná ani len predstierať, že vás to baví. Môže to vyústiť až do absolútneho sexuálneho vzdoru, čo je predzvesťou dlhodobej straty libida. Pozor na to, pretože to môže značiť len jedno, že vás váš partner už nepriťahuje.

Konflikty

Často sa s partnerom hádate? Vo vašom vzťahu je viac problémov ako radostí? Aj v tomto prípade po dlhšom časovom úseku je chuť na sex vtláčaná do pozadia. A bude to záležať len na oboch partneroch, ako si s týmto problémom poradia a či vôbec. Tu pomôže len vzájomná láska, porozumenie a kvalitné milovanie bez intímnych problémov.

Na záver ešte pripomíname, aby ste si dávali pozor a vyhýbali sa tiež pravidelnému fajčeniu, popíjaniu alkoholických nápojov a zároveň aj nadmernému príjmu kofeínu. Pýtate sa prečo? Ak tak učiníte, predídete zníženiu svojho libida, ktoré by inak rapídne klesalo. Ani nikotín a tabak, ani alkohol, či kofeín mužskému libidu neprospievajú ...



libido
Magazín arrow
Magazín arrow